Ještě to neskončilo. Do Evropy se vrací spalující vedro, má být přes 45 stupňů

Horko a požáry v jižní Evropě vystřídala zima, déšť a silné bouřky. Slovinsko a část Rakouska čelí zkáze po bleskových záplavách. Letošní letní počasí v Evropě je doslova jako na horské dráze.

Ve druhé polovině srpna se tropická vedra vrátí a podle odborného portálu Severe Weather mohou být ještě extrémnější než na začátku prázdnin.

[chooze:article;value:516719]

První na řadě jsou Španělsko s Portugalskem. "Pyrenejský poloostrov se znovu přehřívá. Oblast horkého vzduchu se nad něj přesouvá ze severozápadní Afriky. V následujících dnech tam budou teploty přesahovat 45 stupňů, koncem týdne se přelijí i na západ kontinentu," uvedli meteorologové.

Teploměry na jihu Evropy ukazovaly nad 40 stupňů už v neděli. Vlny veder tam mají úřadovat až do konce měsíce.

[chooze:article;value:516689]

Koncem týdne se konečně oteplí i v Česku. "V sobotu naměříme až 30 stupňů, ale na žádnou vlnu veder to nevypadá ani ve druhé srpnové dekádě. Nejchladnější a na srážky nejbohatší dny už máme za sebou," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

"Plavky nicméně ještě sem tam vytáhneme. Výrazné ochlazení se podepsalo i na teplotách vody v přírodních nádržích, ty se pohybují od 18 do 21 stupňů," doplnila.

Poslední dny Česko trápí chladné počasí. V polovině srpna ale opět dorazí vedra:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.