Ještě větší chaos, než meteorologové čekali. Počasí v Česku se vymklo kontrole

Obrovské teplotní výkyvy a samotné počasí v poslední době překvapují i meteorology. Zatímco vysoké teploty na začátku týdne odpovídají spíše druhé polovině dubna než začátku března, už brzy přijde radikální změna.

"Teploty se v úterý ráno pohybují nejčastěji od 8 do 4 °C, na Českomoravské vrchovině klesají až ke 2 °C. Nejnižší teplotu kolem páté hodiny hlásí Pohoří na Šumavě (-5,3 °C), Rolava (-3,2 °C) a Horská Kvilda (-2 °C)," informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Obloha by přes den měla být spíše zatažená a hrozí i přeháňky. Teploty se ale vyšplhají až k 11 °C, na jižní Moravě dokonce až ke 14 °C.

[chooze:article;value:543356]

Oblačnosti bude ubývat právě ve druhé polovině tohoto týdne. "A ruku v ruce s tím budou klesat teploty," avizovali meteorologové. Ve vyšších polohách by se tak navíc mohl díky mrazivému počasí ještě objevit sníh.

Už ve čtvrtek budou teploty v noci padat k nule, při malé oblačnosti nebo na severovýchodě Česka dokonce rtutě teploměrů mohou klesnout k -2 °C. Přes den se pak teploty budou pohybovat mezi 6 až 10 °C, na severovýchodě kolem 4 °C.

Nejchladnější z celého týdne by měl být pátek. Meteorologové totiž očekávají jasnou až polojasnou oblohu. "Nejnižší noční teploty budou 0 až -4 °C, při celonočním vyjasnění až -6 °C," doplnili oborníci. Přes den se pak teploty vyšplhají maximálně k 9 °C.

Už v sobotu začne přibývat oblačnosti, přesto ještě v noci se mohou teploty snížit až na -3 °C. Přes den se ale znovu oteplí a můžeme naměřit i 11 °C. V následujících dnech by pak už teploty v noci podle předpovědi neměly jít pod bod mrazu.

Hezké počasí vylákalo lidi na hrady a zámky. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.