Jídlo rozhoduje! 5 nejlepších a nejhorších potravin, které ovlivňují spánek

Míváte problém usnout nebo se v noci často probouzíte? Pak byste měli zbystřit a zapřemýšlet, co jste před spaním snědli. Některé potraviny totiž mají na spánek zásadní vliv.

"Pokud jste už vyzkoušeli každý lék na spaní a jste unavení z toho, jak se snažíte celou noc usnout, může to být proto, že před spaním jíte nesprávná jídla," citoval portál New York Post zdravotní sestru Cheryl Lythgoeovou.

[chooze:article;value:540014]

Jestliže toužíte po kvalitním spánku, je dobré zkusit změnit jídelníček. Existují totiž i potraviny, které naopak pomohou, aby se vám spalo lépe. Právě ty, které jsou bohaté na živiny, jako je melatonin, hořčík nebo tryptofan (esenciální aminokyselina, pozn. red.), pomáhají regulovat spánkový cyklus, navodit pocit uvolnění a zmírnit stres a úzkost.

Portál Mirror proto s odkazem na odborníky z firmy Benenden Health zveřejnil seznam deseti potravin, které pomáhají zlepšit kvalitu spánku a kterým bychom se měli večer raději vyhnout.

Potraviny nevhodné pro spánek

Čokoláda

Dát si po dlouhém a náročném dni čokoládu před spaním nemusí být zrovna tou nejlepší volbou. Mimo vysokého množství cukru mohou některé obsahovat také kofein. Kromě jeho nepříznivého vlivu na spánek navíc může způsobovat zvýšenou aktivitu očního pohybu. To má poté za následek, že je člověk druhý den ospalý.

Podle expertů je navíc vhodné vyhýbat se nejen čokoládě, ale také kofeinovým nápojům, jako je káva, čaj či energetické nápoje, alespoň čtyři až šest hodin předtím, než jde člověk do postele.

[chooze:article;value:532631]

Sýr

Ani sýry není dobré jíst před spaním. Ty vyzrálé totiž obsahují vysoké množství tyraminu. Jedná se o aminokyselinu, která stimuluje bdělost. Nadto podněcuje nadledvinky k uvolňování stresových hormonů, což způsobuje, že člověk i několik hodin nezamhouří oka.

Kari a pikantní jídla

Špatnou zprávu mají experti také pro milovníky kari nebo kořeněných jídel. Pokrmy obsahují kapsaicin, přičemž tento alkaloid pak narušuje přirozený proces termoregulace těla. To vede ke zvýšené tělesné teplotě a problémům se spánkem.

Zmrzlina

Na kvalitu spánku může mít špatný vliv i zmrzlina a sladké vůbec. Způsobí prudký nárůst hladiny cukru v krvi, po něm však přijde strmý pád. Následný pokles signalizuje nadledvinkám stav nouze. Zvýšená hladina kortizolu (hormon stresu, pozn. red.) pak zásadně narušuje spánek.

Brambůrky

Opatrní by měli být lidé navečer také s brambůrky. Konzumace nadměrného množství soli může vést k dehydrataci a zadržování vody, následkem čehož se potýkáme s únavou a vyčerpáním. Výzkumy Evropské endokrinologické společnosti dokonce naznačují, že slané potraviny patří před spaním k těm vůbec nejhorším.

Potraviny dobré pro spánek

Třešně

Pokud si naopak chcete dopřát kvalitní spánek, dejte si na večerní svačinku třešně. Díky přirozenému obsahu melatoninu (hormon spánku, pozn. red.) jsou tou nejlepší volbou.

[chooze:article;value:529397]

Med

Vhodný je také med. Ten totiž stimuluje produkci melatoninu, naopak utlumuje orexín (neuropeptid spojený s bdělostí, pozn. red.). Odborníci doporučují dát si před spaním teplou vodu s citrónem a medem, která pomůže zklidnit tělo.

Banány

Další potravinou, která podporuje spánek, jsou banány. Jsou bohaté na hořčík, který napomáhá k uvolnění svalstva.

Krůtí maso

Pro lepší spánek je do jídelníčku vhodné zařadit krůtí maso. To je vynikajícím zdrojem bílkovin. Navíc díky esenciální aminokyselině tryptofan zlepšuje náladu a navozuje pocit ospalosti.

Mandle

Podobně jako banány jsou také mandle plné hořčíku. Ten mimo jiné rovněž reguluje hladiny cukru v krvi během spánku. Tělo tak snáze přejde z adrenalinového stavu do regeneračního cyklu odpočinku a trávení.

Poruchy spánku zhoršují zdraví. Odbornice poradila, jak usnout (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.