Jídlo, ubytování, lehátko, atrakce. Turisty šokovaly vysoké ceny v Chorvatsku

[chooze:gallery;value:32246]

Zda dokáže přežít den dovolené v Dubrovníku s pouhými 100 eury, se rozhodla vyzkoušet reportérka stanice DANAS. S penězi sotva vyšla a stejný problém mají v destinaci turisté, kteří se do oblíbené destinace vydali.

Vysoké ceny totiž čekají turisty na skoro každém kroku. Oproti loňsku zdražilo všechno od kávy po hotelový pokoj. Pokud si například na snídani chcete v restauraci dát vaječnou omeletu s houbami, musíte zaplatit 13 eur (asi 300 korun). Pokud si k tomu koupíte macchiato, připlatíte si další čtyři eura (asi 90 korun). Jenom za snídani tak dáte v přepočtu skoro 400 korun.

Po snídani se můžete vydat na procházku po slavných městských hradbách. Vstupné vás ale bude stát 35 eur (asi 800 korun). "Dnes se jedeme projet po okolí a jen to nás bude stát 50 eur (asi 1 200 korun, pozn. red.)," postěžovala si například Fernanda z Brazílie. Další turisté radši ani o tom, kolik utratili, nepřemýšlí.

[chooze:article;value:510237]

Vzhledem k tomu, že teploty jsou v Chorvatsku v létě vysoké, je možné, že se po procházce rozhodnete jít rovnou na pláž. Pokud si u vody chcete užít pořádnou pohodu, pravděpodobně si budete chtít půjčit lehátko a slunečník. To vás bude stát 33 eur (asi 780 korun). 

Koupání ale člověka přestane po chvíli bavit. Pokud tedy chce na pláži v klidu popíjet, zaplatí za koktejl asi 16 eur (asi 380 korun). Tím už překročíte 100 eur za den.

Pokud jste si však na pláži vystačili pouze s dekou a vodou, zůstane pár eur na večeři v restauraci. Rizoto v jedné z nich stojí 26 eur (asi 600 korun). Do toho všeho se navíc nepočítá ubytování v Dubrovníku, které patří k nejdražším v Chorvatsku. "Ceny jsou vysoké, ale pokud utrácíte racionálně, můžete se přizpůsobit," poznamenala Anja ze Srbska.

[chooze:article;value:510851]

"Potraviny v obchodech jsou malinko dražší než v Praze, ale je to takhle od října," řekl TN.cz student práv Tomáš Skokánek, který je na studijním pobytu v Rijece. "Restaurace jsou dražší, nejde jít pod deset euro za jednoho, jsou podniky, které relativně nedávno byly ještě drahé, ale s příchodem léta nastřelily ceny tak, že už tam nemá cenu chodit," dodal. 

Rijeka, ve které je, patří k levnějším částem země. "Věřím, že například v Dubrovníku to bude dražší, ale tam jsem nebyl," sdělil. "Drahé jsou třeba bary na pláži," doplnil.

Další Čech je momentálně na Makarské. Pro TN.cz vyfotil obědovou nabídku v jedné z restaurací. Například rizoto s mořskými plody stojí 13 eur (asi 310 korun). "Pivo Karlovačko točené půllitr za 3,70 eura (asi 87 korun, pozn. red.). Chtěl jsem tu být měsíc, ale to nedám," vzkázal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.