Jih Portugalska bičují mohutné lesní požáry. Úřady už evakuovaly tisíce lidí

[chooze:gallery;value:32737]

​Okolí městečka Odemira v nejjižnější části Portugalska je v plamenech. Oheň, který až dosud polykal jen dřeviny a porost, se začíná přibližovat k lidským obydlím. Stovky lidí narychlo opustily své domovy.

Oblast, kde požáry zničily už 6 700 hektarů půdy, leží jen pár desítek kilometrů od regionu Algarve, který patří k nejoblíbenějším turistickým destinacím na jihu Evropy. Úřady musely nově evakuovat 19 obcí, kemp a čtyři ubytovací zařízení.

[chooze:article;value:515587]

S požárem bojuje okolo 800 hasičů. Zdravotníci museli kvůli zraněním ošetřit nejméně devět z nich. Ze vzduchu s hašením pomáhá 16 letadel. Práci ale komplikují vysoké teploty a silný vítr, který plameny rozfoukává do okolí. Požáry kromě Odemiry zuří i v okolí městečka Ourém.

"Stanovili jsme konkrétní strategii, abychom oba požáry uhasili. Obě naše křídla posílíme o další leteckou techniku. Pět letadel vyšleme do Ourému a devět do Odemiry," nastínil velitel Národního úřadu pro mimořádné události a civilní ochranu José Miranda.

Výstraha před požáry platí pro 120 oblastí napříč Portugalskem. V pondělí ve městě Santarém na středozápadě Portugalska meteorologové naměřili přes 46 stupňů Celsia, což je v zemi pro letošek denní rekord.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.