Jih Ukrajiny je znovu pod silnou palbou. Rusko si začalo vyrábět vlastní drony

Jih Ukrajiny opět pod palbou. Nejvážnější situace byla v Oděse. Tam v noci na pondělí Rusko prý zaútočilo hned třikrát. Celkem 15 bezpilotních letounů a osm raket poslalo na hustě osídlené přímořské město.

"Protivzdušná obrana útoky odrazila, ale střepiny poškodily studentské koleje a supermarket. Ve dvou objektech vypukly požáry. Hasiči pracují na jejich uhašení,“ popsal jeden z obyvatel Oděsy.

[chooze:article;value:517615]

Úřady hlásí minimálně tři zraněné. Rusko současně útočilo i na Chersonskou oblast. Jenom od nedělního rána do večera nahlásily tamní úřady 17 případů ostřelování. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval o dalších útocích v Mykolajivu, Záporoží a v Charkově. "Vážení Ukrajinci. Ruští okupanti brutálně zasáhli Chersonskou oblast. Jsou mrtví, jsou zranění," uvedl Zelenskyj.

Útoky ale hlásí i na území Ruska. Podle gubernátora Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova zaútočily zřejmě drony na bytový dům. "Co je nejdůležitější, nejsou žádné oběti. Hovořil jsem s obyvateli poškozených bytů. Mají rozbitá okna, klimatizace, fasáda domu je také poničená. Na místě pracují záchranné složky. Příčiny události se zjišťují. Podle předběžné verze byly škody způsobeny útokem dronu," uvedl na Telegramu Gladkov.

Rusko používá už téměř rok drony Šáhid íránské výroby. To se prý ale brzy změní. Podle stanice BBC si bezpilotní letouny začalo Rusko vyrábět samo. Jsou totožné jako ty íránské, pouze se jmenují Geraň-2.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.