Jihlavská zoo pláče. Bude se muset navždy rozloučit s tuleni

První tuleň obecný přijel do jihlavské zoo v roce 2006 ze švýcarského Bernu. Byl to samec Arthos, který tam žil do roku 2018. Postupně k němu přibyly samice Tamina a Lilly, obě z německých zoo. "Trojice zde žila v harmonii, ale i když se jí narodilo několik mláďat, ani jedno se jí nepovedlo úspěšně odchovat," sdělil ředitel Zoologické zahrady Jihlava Jan Vašák.

Po úhynu Arthose mohli návštěvníci vídat samce Robbieho, kterého jihlavská zoo získala koncem roku 2020 ze zoo v Ústí nad Labem. Skupina tuleňů se bez problémů sžila. "Bohužel na podzim minulého roku obě samice uhynuly. Pitva prokázala problémy s játry," vysvětlil Vašák.

[chooze:article;value:486321]

​Podle zoo za tím jsou mořské ryby, které tuleni jedí. Ty prý obsahují větší množství těžkých kovů než dříve, které se jim ukládají v játrech. "U tuleňů není možné potravu nahradit sladkovodními rybami. Mořské ryby, které se dostávají do Česka, pocházejí z jednoho zdroje, takže alternativu naneštěstí nemáme," doplnil ředitel.

A tak se musejí v Jihlavě s tuleni rozloučit. "Po pečlivém uvážení jsme se rozhodli jejich chov ukončit. Víme, že se jedná o populární a oblíbený druh v naší zoo, ale z hlediska chovu se mu u nás nevede tak, jak bychom si přáli. Nikdy se nepovedlo odchovat mláďata, navíc se teď ukázal problém s krmením. Jelikož jim tedy nedokážeme dát stoprocentní podmínky, nebudeme v jejich chovu pokračovat. Věříme, že návštěvníci pochopí naše rozhodnutí," doufá Vašák.

[chooze:article;value:486727]

​Pokud se lidé budou chtít s Robbiem rozloučit, měli by si pospíšit. Převoz má proběhnout ve druhé polovině února, nový domov nalezne v Itálii. Expozice tuleňů zůstane dočasně neobsazená. "Výhledově uvažujeme o chovu jihoamerických zvířat. Chtěli bychom tuto část předělat a chovat zde vydry obrovské a kočkovitou šelmu jaguarundi," uzavřel ředitel. 

Kaspické moře vyplavilo přes dva tisíce mrtvých tuleňů, jedná se o ohrožený druh (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.