Jihočechy zaskočil zvláštní jev. Lidem připomínal tornádo

Pondělní změna počasí s sebou přinesla nejen bouřky a vydatné deště, ale i jeden neobvyklý jev. Takzvané gustnado překvapilo obyvatele Jihočeského kraje, a někteří se dokonce domnívali, že by mohlo jít o tornádo. "Těžko říct, možná to fakt slabé tornádo je," zněl komentář Martina Veselého na facebooku.

Český hydrometeorologický ústav ovšem v úterý dopoledne na sociální síti X upřesnil, že se jednalo o takzvané gustnado. "Včera odpoledne se obyvatelé obcí Adamov a Hůry severovýchodně od Českých Budějovic mohli setkat se zvláštním jevem. Vyskytlo se zde totiž pravděpodobně tzv. gustnado," stojí v příspěvku.  

Ačkoliv by vzhled gustnada napovídal, že se jedná o zvláštní typ tornáda, podle odborníků tomu tak není. "Gustnado může vzniknout na rozhraní výtoku studeného vzduchu z bouřky (tzv. gust fronta – proto gustnado), kde je výraznější horizontální střih větru," vysvětlil ČHMÚ.

Na rozdíl od tornáda také gustnado většinou nebývá spojené s oblakem a obvykle se vyskytuje daleko od bouřky. Stejně jako tornádo ale může způsobit škody, i když ne tak velké. "Maximálně ale rovné intenzitám slabých tornád IF-1," upřesnil ústav.

[chooze:article;value:554306]

"Jeho projevy tak nejsou zdaleka tak silné jako v případě mezocyklonálního tornáda spojeného se supercelou (jako bylo např. to na jižní Moravě). Zpravidla se také jedná o jev krátkého trvání," uzavřeli odborníci. Stejně jako v případě tornáda však podle nich není možné výskyt gustnada předpovědět dopředu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.