Jihokorejského opozičního vůdce I Če-mjonga napadl útočník s nožem

Pusanský úřad pro mimořádné události uvedl, že I Če-mjong byl napaden, když navštívil staveniště nového letiště ve městě. Podle úředníků je I, šéf hlavní opoziční Demokratické strany, při vědomí, ale konkrétní charakter jeho zranění není znám, informuje agentura AP. Jeho zranění by však neměla být nijak vážná.

I se po útoku skácel na zem, kde mu jeden z přihlížejících poskytl první pomoc a na krk mu přitiskl kapesník, aby zastavil krvácení.

[chooze:article;value:524037]

Na sociálních sítích se objevila videa, na kterých bylo vidět, jak útočníka s papírovou pokrývkou na hlavě s nápisem "Jsem I Če-mjong" pronásleduje několik lidí a snaží se ho zastavit. Útočník byl posléze zatčen.

Svědek Čin Čong-hwa prozradil televizi YTN, že útočník přistoupil k Če-mjongovi s tím, že je jeho příznivec a chce získat jeho autogram, a pak náhle vytáhl zbraň podobnou noži a bodl ho do krku. Dodal, že I po útoku hodně krvácel.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil policii a dalším představitelům, aby incident vyšetřili a zajistili, že se Iovi dostane "té nejlepší péče", uvedl prezidentský mluvčí. "Kromě toho prezident zdůraznil nulovou toleranci k násilí a řekl, že násilí by nikdy a za žádných okolností nemělo být tolerováno," uvedl mluvčí.

I Če-mjong, bývalý liberální provinční guvernér, je známý svým otevřeným stylem. Pro své příznivce je hrdinou v boji proti elitářství, který by mohl reformovat politiku establishmentu, vymýtit korupci a vyřešit rostoucí ekonomickou nerovnost. Kritici ho však považují za nebezpečného populistu, který si zakládá na rozdmýchávání rozporů a démonizaci svých konzervativních oponentů.

Své prezidentské klání s Junem v roce 2022 prohrál těsným rozdílem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.