Jill Bidenová ocenila na MDŽ odvážné ženy. Je mezi nimi i transgender politička

Předávání mezinárodní ceny pro odvážné ženy je ve Spojených státech amerických již letitou tradicí. Jill Bidenová, manželka amerického prezidenta Joea Bidena, se rozhodla na MDŽ ocenit 11 žen. Jednou z nich byla i argentinská politička Alba Ruedaová.

Ta je první otevřeně transgenderovou zákonodárkyní v Argentině. Cenu od Bidenové získala za svou práci v boji za rovnost žen a mužů a za lidská práva. To, že se Ruedaová narodila jako muž, se nelíbí části diskutujících na sociálních sítích. "Muži jsou zjevně mnohem lepší v tom být ženami než ženy," postěžoval si jeden z uživatelů.

Přidali se i další. "Cílem je zjevně vymazat biologické ženy jako bezvýznamné a nahraditelné," vymyslela další z komentujících. Někteří z nich se postavili i za rozhodnutí Bidenové. "V čem je problém? Ta transgender žena, která dostala tu cenu, je mnohem statečnější než vy. Na to, čím vším si prošla," uvedl na twitteru aktivista Antonio Morales.

[chooze:article;value:472171]

Narážel tak na minulost oceněné Ruedaové. Tu v dětství ve škole vyhazovali ze tříd, nepřipouštěli ji ke zkouškám a byla jí odepřena možnost nástupu do různých zaměstnání. Dokonce ji prý odsoudila i vlastní rodina.

K udílení cen se na twitteru vyjádřila i americká první dáma. "Na Mezinárodní den žen oslavujeme skupinu neuvěřitelných a odvážných žen a jejich výjimečné úsilí o spravedlnost, svobodu a mír na celém světě," dodala Bidenová.

Mezi další oceněné patřily Zakira Hekmatová z Afghánistánu, Daniele Darlanová ze Středoafrické republiky, Doris Ríosová z Kostariky, Meaza Mohammedová z Etiopie, Hadeel Abdel Azizová z Jordánska, Bachtyna Toregožinová z Kazachstánu, Datuk Ras Adiba Radziová z Malajsie, Bolor Ganboldová z Mongolska, Bianka Zalewská z Polska a Julija Pajevská z Ukrajiny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.