Jiří Korn slaví 75. narozeniny. Proslavila ho Yvetta i Bídníci

[chooze:gallery;value:31214]

​Nepřehlédnutelný kluk s kulatými tmavými brýlemi a dlouhými blonďatými vlasy. Tak 18letý Jiří Korn zakládal v pokoji bratra Františka Ringo Čecha Svatopluka legendární skupinu Rebels. Brýle zůstaly, i když lehce změnily tvar, vlasy vzal čas, ale nadšení má pořád. Je až neuvěřitelné, že věčně mladý snílek Jiří Korn oslavuje 17. května 75 let.

V roce 1986 nahrál s Rebels dlouhohrající (LP)  desku Šípková Růženka, kde uchvátil jeho vokální projev. Během angažmá po západoevropských barech se zdokonalil ve hře na baskytaru, po rozpadu skupiny prolétl divadlem Semafor a poté přijal nabídku do hvězdné sestavy kapely Olympic. Psal se rok 1971, ale víc než dva roky se nezdržel.

[chooze:article;value:541364]

​Korn, nebo Janda?

Frontman Petr Janda se snažil i v době počáteční normalizace udržet rockový sound, publikum ale chtělo od Jiřího Korna jeho hity. Skloubit dohromady tyto dvě věci nešlo. Někdy to vypadalo, že se Olympic stává Jiřího doprovodným souborem, což je objevilo na plakátech a na supraphonských singlech. Přesto spolu natočili skvělé album Olympic 4, kde hlavně v písni Únos ze souznění hlasů Jandy a Korna mrazilo v nejlepším slova smyslu.

Po odchodu Jiří Korn před 50 roky začíná svoji vyloženě sólovou dráhu. V ruce měl trumf se jménem Yvetta. Byla to skladba od Karla Svobody, se kterou vyhrál v tehdejším Gottwaldově (dnešním Zlíně) soutěž Intertalent.

V Německé demokratické republice (NDR) se stává druhým nejoblíbenějším interpretem, vydavatelství Amiga mu vydává LP desku a nová hvězda je na světě.

Tři manželky, čtyři ženy

Zpěvák Jiří Korn je potřetí ženatý, ale klíčové pro něj bylo setkání i se čtvrtou ženou svého života, byť šlo jen o umělecké partnerství. V polovině 70. let minulého století nazpíval s Helenou Vondráčkovou vítězný hit Eurovize s názvem Já půjdu tam a ty tam. Právě ten odstartoval na 30 duetů včetně vítězství na Děčínské kotvě v roce 1982 s písní Tančit prý je krásné.

[chooze:article;value:527175]

​S Helenou Vondráčkovou zpívají, stepují, tancují, moderují a jejich talent a píle jdou neuvěřitelně k sobě, což vrcholí i čtyřletou spoluprací pod taktovkou Gustava Broma.

Korn vyhrál festival Grand Prix v Paříži s písní Robinson, v Tampere s hitem Radost až do rána nebo v Irsku se skladbou Žal se odkládá.

A Jiří Korn se představil divákům i jako herec. Na kontě má několik rolí ve filmech jako Honza málem králem, Trhák, Anděl svádí ďábla nebo Kvaska a v neposlední řadě také v mnoha muzikálech. Hudební divadlo Karlín mu dodnes otevírá dveře. V současné době Korn vystupuje především se svým souborem 4TET.

A proč byl letos uveden do Síně slávy hudebních Cen Anděl? Určitě i proto, že nikdy nepodlezl vysokou laťku kvality.

Kapela Elán prozradila, kdo na pódiích nahradí Patejdla. Pochlubila se i nových klipem (6/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.