Jiří Lábus o Arabele: Pro Rumburaka bych měl dnes pár dobrých rad

[chooze:gallery;value:34217]

Dá se říct, že role Rumburaka Jiřímu Lábusovi změnila život a naplno odstartovala jeho hereckou kariéru. "Já jsem si to hrozně užíval, protože jsem byl hrozně mladý, mně bylo asi 28, když jsem ji točil. Ale vůbec jsem netušil, že se stane takovým kultovním seriálem. To mě vůbec nenapadlo," přiznal herec v rozhovoru pro TN.cz.

Dodnes netuší, jak se režisér Václav Vorlíček rozhodl do role čaroděje druhé kategorie obsadit právě jeho. "Já jsem k tomu přišel jako slepý k houslím. Jednou se mi ozvala produkce Arabely a říkali, že se bude točit takový 13dílný seriál a já bych si tam měl zahrát jakéhosi čaroděje. Produkční Přemek Pražský mi ho popsal jako někoho, jako byl v Dívce na koštěti pan Bláha," popsal Lábus.

[chooze:article;value:536944]

"Tak jsem řekl, že dobře. Musím říct, že když jsem četl ty scénáře, tak se mi to hrozně líbilo, protože tam propojili pohádkový svět a svět lidí. Mělo to v sobě legraci, napětí, prostě všechny atributy, které mají lidé strašně rádi. Byl to prostě osvědčený tandem Vorlíček a Macourek. Začali jsme tedy natáčet, těch prvních 13 dílů ještě za hluboké totality, ale byla to krásná práce," zavzpomínal herec. "Já můžu být šťastný, že jsem ještě zažil tak velké osobnosti jako pana Menšíka, Sováka, Brodského nebo Stellu Zázvorkovou a Ivu Janžurovou," dodal.

Pro Rumburaka má dodneška slabost. "Já to nebral vyloženě jako zápornou postavu, on byl zamilovaný. Pravda, volil k té lásce trochu nečestné prostředky, ale láska je veliká a dokáže udělat divy, což i Rumburak zjistil na vlastní kůži. Jen volil trošku neférové prostředky," vysvětlil Lábus.

[chooze:article;value:532463]

Přesto měl velkou řadu fanoušků, kteří mu někdy i radili. "Dokonce mi ale psalo hodně dětí, že Rumburakovi drží palce. Já jsem jim odepisoval, že patří do polepšovny," svěřil se herec. Sám by pro něj měl pár tipů. "Rumburak sice byl záporná postava, která ale měla nějakým způsobem lidský rozměr, což jsem se tam už v mládí snažil dostat. Dneska bych mu ale poradil, ať se zbaví těch soupeřů," zasmál se Lábus.

Jenže lásku by mu to asi nepřineslo. "Ale s Arabelou je to těžký. Když vás někdo nechce, tak vás nechce, a to se nedá nic dělat. Musíte se pak porozhlédnout po jiné ženské," dodal herec. Ten měl pro představitelku Arabely velkou slabost. "Samozřejmě se mi Jana Nagyová líbila, byla krásná, ta se nám tam líbila všem. Půvabná, to byla radost s ní pracovat," svěřil se Lábus.

Další dva díly Arabely si můžete na TV Nova užít už v neděli od 18:10.

Dvořák o Arabele: Zákaz od doktora nám vypálil rybník, svěřil se (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.