Jiřičky a vlaštovky se vrací do Česka. Hnízdění u lidských obydlí má i výhody

Přeletěli Saharu a vrátili se zpět do České republiky. Na mnoha místech je tak už teď slyšet švitoření vlaštovek a jiřiček. Ty se teď snaží postavit si hnízda a na svět přivést mláďata. Bohužel tak ale často činí v blízkosti lidského obydlí, kde se ne vždy setkají s pochopením.

Ornitologové z České společnosti ornitologické (ČSO) ale upozorňují, že stěhovaví ptáci v přítomnosti lidských obydlí mohou přinést i výhody. Zejména právě vlaštovky si rády staví hnízda přímo uvnitř stodol či dílen a jiřičky se naopak s oblibou usídlují na vnějších stranách, a to pod římsami či v okenních nikách.

To, že se v blízkosti vašeho obydlí usídlí dočasní hosté, může být výhodou. "Když krmí mláďata, jedna vlaštovka i jiřička uloví denně stovky mšic, muchniček, komárů a dalšího drobného dvoukřídlého hmyzu," říká Gabriela Dobruská, která se v ČSO věnuje vzdělávání.

[chooze:article;value:490380]

Mnoho lidí se ale i tak každoročně snaží ptákům v jejich hnízdění zabránit například umisťováním ostrých bodců do oken. Vlaštovkám zase často zabraňují vletět do prostoru, kde si postavily hnízdo. "Setkáváme se i s případy, kdy lidé shazují hnízda s vejci i mláďaty, což je zcela nepochopitelný a barbarský čin," říká Lukáš Viktora, odborník ČSO na ochranu ptáků v zástavbě. Takové chování je ke všemu i v rozporu se zákonem.

Podle ornitologů tak ale lidé jednají z jednoho prostého důvodu – vadí jim trus. Problém se ale dá snadno vyřešit tak, že pod hnízdo umístí podložku. "Podložku z libovolného materiálu – dřeva, překližky nebo plastu, širokou 20 až 30 cm, umisťujeme alespoň 30 cm pod hnízdem, aby nesloužila jako posed pro predátory. Po vylétnutí mláďat se pak dá jednoduše vyčistit," radí Viktora.

​Vědci vytvořili drony z mrtvých ptáků. Těžko je rozeznáte od těch živých:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.