Již šest tisíc lékařů vypovědělo přesčasy, na prosinec chystají protesty

Jako nově nastupující lékařka odepsala dvě pracovní smlouvy. "Jednu na standardní pracovní dobu a druhou na pohotovost. Dvě práce za jedny peníze a nemocnice takto mají spoustu smluv. Působí to, jako kdyby měly dostatek personálu," uvádí bývalá lékařka, která opustila svůj obor kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám.

Ta vystupuje ve spotu, který se snaží na problematiku přesčasů upozornit, stejně jako Jan Přáda, předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory. "I zdravotníci a lékaři mají nějaké reálné lidské možnosti. Momentálně jsme nasbírali už šest tisíc výpovědí z přesčasů a netýká se to jen naší sekce mladých lékařů," uvedl Přáda na úterní tiskové konferenci.

[chooze:article;value:526444]

​Zdravotníci o sobě začali více dávat vědět poté, co Poslanecká sněmovna schválila 13. září novelu zákoníku práce, která měla umožnit výrazné navýšení přesčasů. Situace se neuklidnila ani poté, co MPSV představilo návrh, kterým by se od 1. ledna 2024 měly zrušit další přesčasy a nově by měla být zavedena možnost sloužit 24hodinové služby.

To ale pravděpodobně neodvrátí protest, jenž je plánovaný na prosinec. Problém totiž není jen s přesčasy, ale i s dodržováním 12 let starého memoranda uzavřeného po protestní akci Děkujeme, odcházíme. To mělo mimo jiné začínajícím lékařům garantovat mzdu minimálně ve výši 1,5násobku průměrného měsíčního příjmu, což by znamenalo nástupní plat ve výši 60 tisíc korun. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.