Jižní Evropa v plamenech. Stav nouze platí už na celém Rhodu

[chooze:gallery;value:32537]

Boj s ohněm v Řecku pokračuje. Nejtěžší je situace stále na Rhodu. "Aktuálně nejpostiženějšími aktivními oblastmi požáru na ostrově jsou Gennadi, Vati a Malonas. Dříve: Asklipeio, Masari, Kalathos, Laerma, Plimiri, Lachania, Apollona, Kiotari, Pylonas, Lardos, Peukous a Charaki. Situace je velmi proměnlivá a může se rychle měnit," informuje české ministerstvo zahraničí.

Podle řecké agentury AMNA se velitel tamní civilní ochrany Vassilis Papageorgiou rozhodl ve středu vyhlásit výjimečný stav v dalších oblastech na ostrově. Nyní tak tento stav platí pro celý Rhodos. "Náš zastupitelský úřad zjišťuje od tamních orgánů, jak se přesně vyhlášení nouzového stavu dotkne opatření pro turisty,“ reagoval na informaci mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Slovenské velvyslanectví v Athénách pak upozorňuje, že jde pouze o administrativní opatření orgánů civilní ochrany. "Netýká se civilistů, turistů nebo cest na ostrov!" zdůrazňují slovenští diplomaté s tím, že jde o krok k mobilizaci dalších zdrojů v boji s plameny.

Na informaci už reagovala také cestovní kancelář Čedok. Podle ní hotely na místě dál přijímají turisty. Klientům, kteří s ní mají v následujících dnech na ostrov zamířit ale nabízí změnu termínu či destinace.

Ministerstvo varuje také před požáry na Korfu s tím, že největší riziko jejich šíření je v severovýchodní oblasti ostrova. Boje s plameny pokračují také na Evii, kde se v úterý zřítilo jedno z hasičských letadel, nebo na Peloponéském poloostrově. Extrémně vysoké riziko vzniku požárů je pak též Krétě.

​Rozsáhlý požár vypukl v úterý pozdě odpoledne také v hornaté oblasti, která je součástí portugalského přírodního parku Sintra-Cascais, jenž se rozkládá na ploše přibližně 145 kilometrů čtverečních a leží západně od hlavního města Lisabonu, informuje agentura Reuters. Na místě zasahuje více než 600 hasičů se 189 vozidly požární techniky. Do boje s plameny byla nasazena i letadla, která však s příchodem noci musela činnost přerušit.

V jedné z vesnic zasažených požárem vzali zoufalí místní obyvatelé situaci do vlastních rukou a své domy, které ohrožoval oheň poháněný silným větrem, se snažili chránit kbelíky s vodou a hadicemi. "Teď se bojíme, že se oheň dostane až do domů," řekla 34letá Ines Figueiredová s tím, že se snaží pomáhat, jak jen to jde, ale podle jejích slov to nemá moc cenu.

[chooze:article;value:514814]

Starosta Cascais Carlos Carreiras uvedl, že největší problém představují poryvy větru o rychlosti až 60 km/h. Dodal, že řada lidí již byla preventivně evakuována. "Hasiči dělají, co mohou," řekl Miguel Medeiros, místní obyvatel, který jako dobrovolník pomáhal hasit.

Podle úřadů zatím nebyly poškozeny žádné domy a nebyla hlášena žádná vážnější zranění. Údaje EU ukazují, že Portugalsko, kterému se zatím vyhnula nedávná vlna extrémních veder panujících v jižní Evropě, je obvykle jednou ze zemí, které jsou nejvíce zasaženy požáry.

[chooze:article;value:514909]

Požáry zachvátily také jih pevninské Itálie a Sicílii. Na největším italském ostrově museli dokonce kvůli kouři na čas uzavřít mezinárodní letiště v Palermu. U Katánie pak museli úřady evakuovat tamní kemp. Některé silnice jsou kvůli plamenům uzavřené, následkem čehož zůstalo několik horských vesnic prakticky odříznuto od světa, píše italská tisková agentura ANSA. Oheň už si navíc v Itálii vyžádal nejméně čtyři lidské oběti.

A hoří i v Chorvatsku, konkrétně nedaleko Dubrovníku. Hašení tam hasičům podle webu Danas komplikují miny ještě z dob války za nezávislost, které v žáru plamenů explodují.

Podle agentury Reuters se požáry nevyhnuly ani jižní Francii. Hořelo totiž u jihofrancouzské metropole Nice. Plameny se hasičům ale během odpoledne podařilo dostat pod kontrolu.

Pokračuje naopak boj z plameny u tureckého letoviska Kemer, do kterého se od rána opět zapojily letadla a vrtulníky. Právě vzdušné hašení je vzhledem ke komplikovanému terénu v oblasti zásadní, uvádí turecká agentura Anadolu

Takto zachytili požár u Kemeru čeští turisté:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.