Jižní Evropu zachvátily kvůli vedrům požáry. Kvůli kouři se vrátily roušky

Noční obloha v přímořských rezortech nedaleko řeckých Athén je zbarvená do oranžova. Plameny se snaží uhasit stovky hasičů, zatím marně.

"Posílili jsme naše jednotky v terénu. Na místě máme 210 hasičů, 68 požárních vozidel řízených mobilním operačním střediskem OLYMPOS a ve vzduchu operuje deset letadel a šest vrtulníků," sdělil mluvčí hasičů Neos Kouvaras.

Podle zástupců největších cestovních kanceláří a ministerstva zahraničí se evakuace zatím Čechů nedotkly. "Češi na pevninu příliš nejezdí. Nejvážnější problém, který jsme řešili, byl, že se rodina nedokázala vrátit z výletu do Athén. Povečeřeli a strávili několik hodin v jiném hotelu, než mohli pokračovat do toho svého," řekl mluvčí CK Jan Bezděk.

[chooze:article;value:513738]

Podobně katastrofické scény je teď možné spatřit i na kanárském ostrově La Palma. Navzdory velkému úsilí hasičů, kteří plameny hasili po celou noc, lehlo popelem mimo jiné i jedno z tamních vinařství. V prosperujícím podniku zůstaly jen ohořelé lahve.

"Naše historie sahá až do roku 1997. Rozhodli jsme se opustit úplně všechno a začali jsme naprosto od nuly v tomhle upadajícím regionu. Budovali jsme to tu přes dvacet let," posteskl si majitel vinařství Constantino Ballesteros.

[chooze:article;value:513684]

Na ostrově plameny pohltily už desítky domů. Lidé se tam vrátili kvůli kouři k nošení zdravotních roušek.

Požáry v důsledku vysokých teplot a sucha nezuří jen v jižních státech Evropy. Bojují s nimi například i v Alpách. Švýcarská policie nařídila evakuaci hned několika horských vesnic v kantonu Wallis. Při hašení stovkám hasičů pomáhají i vojáci a policisté.

Extrémní vedra mají v řadě evropských zemí pokračovat ještě několik dní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.