Jižní Korea zvažuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Velmi velká chyba, varuje Putin

Čerstvě uzavřená strategická dohoda mezi Ruskem a Severní Koreou dál čeří vody. Jižní Korea si kvůli ní předvolala na kobereček ruského velvyslance Grigorije Zinovjeva.

"Jižní Korea není spokojena s novou smlouvou KLDR s Ruskem. Ministerstvo zahraničí v Soulu si tak předvolalo ruského velvyslance. Vztahy na Korejském poloostrově jsou mezi Severem a Jihem na novém historickém minimu. Napětí je vysoké a komplikací přibývá," uvedl Rafael Wober z agentury AP.

"Chtěl bych znovu zdůraznit, že jakákoli přímá či nepřímá pomoc nebo spolupráce, která zvyšuje vojenský potenciál Severní Koreje, je jasným porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN. A je skutečně politováníhodné, že stálý člen Rady bezpečnosti, který s přijetím těchto rezolucí souhlasil, nyní jedná v rozporu s nimi," řekl jihokorejský ministr zahraničí Cho Tae-yul.

[chooze:article;value:561332]

Poté, co Putin a Kim Čong-un obnovili pakt o vzájemné obraně, který obě země už jednou podepsaly v roce 1961, jihokorejský Soul oznámil, že zvažuje zaslání zbraní na Ukrajinu. Putin na to reagoval z Vietnamu, kde pokračuje v asijském turné.

"Pokud jde o dodávky zbraní na Ukrajinu, tak to by byla velmi velká chyba. Doufám, že k tomu nedojde. Ale pokud k tomu dojde, pak budeme dělat rozhodnutí, která se pravděpodobně nebudou líbit současnému vedení Jižní Koreje," sdělil.

[chooze:article;value:561114]

Kreml dokonce avizoval, že by mohl poslat zbraně do Severní Koreje. Spojené státy před tímto krokem varují. Situaci na Korejském poloostrově by to prý mohlo destabilizovat.

Mezitím na Ukrajině boje neutichají. Rusové hlásili masivní ukrajinský dronový útok v Krasnodarském kraji a u Sevastopolu. Podle úřadů je nejméně pět zraněných a jeden mrtvý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.