Moderní bydlení

Jižní Koreji došla trpělivost. Poslání vojáků na Ukrajinu vyjde KLDR draho

Zapojení severokorejských vojáků do války na Ukrajině bylo pro Jižní Koreu zřejmě poslední kapkou. Podle listu The Korea Times nyní uvažuje, že by Ukrajině v boji proti Rusku poskytla smrticí zbraně.

O dalším postupu jednala jihokorejská vláda na mimořádném zasedání. Tamní prezident Jun Sok-jol zdůraznil, že Jižní Korea nebude vyslání vojáků KLDR do války na Ukrajině nečinně přehlížet. Uvedl, že Soul zmobilizuje "všechny dostupné prostředky".

"Junova administrativa od začátku ve spolupráci se spojeneckými státy pozorně sleduje rozmístění severokorejských jednotek. Vláda plánuje aktivně provádět nezbytná opatření," uvedl jihokorejský prezidentský úřad.

[chooze:article;value:579231]

K reakci vyzval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Bohužel, nestabilita a hrozby se mohou výrazně zvýšit poté, co bude Severní Korea vycvičena pro moderní válku," citovala ho agentura Reuters.

Upozornil na to, že Severní Korea posílá Rusku na pomoc ve válce jak vojáky, tak také válečné vybavení. "Pokud nyní svět zůstane zticha," pokračoval Zelenskyj, "určitě to nikomu na světě neprospěje a jen to prodlouží válku."

​Podle odborníků by ale Jihokorejci měli postupovat opatrně. Panují totiž obavy, že by poskytnutí zbraní Ukrajině mohlo poškodit vztahy s Ruskem a postavit Jižní Koreu do centra mezinárodního konfliktu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.