Jižní Morava vyrazila do boje za tiché víno. Dani nejspíš podléhat nebude

Sáhnout vinařům na peníze si už dovolí jenom pánbůh. Státní kasa je děravá jako řešeto, ale vláda se nejspíš bojí konfliktu s jižní Moravou. Stačilo jen, aby někdo naznačil, že tiché víno se bude danit a vinaři vyrazili na zteč.

"V první řadě je to likvidace moravského vinařství, toho, co tady naši předci dlouho budovali," myslí si vinař Rostislav Žďárský. Vinařský svaz hned vymyslel různé děsivé variace toho, co nastane, pokud začnou vinaři platit daně. Hrozí prý například, že se zavřou sklípky.

"Vinný sklípek se stane daňovým skladem, do kterého je veřejnosti ze zákona vstup zakázán," uvedl prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad. Přitom podle celníků by stačilo oddělit části sklípku na prodejní a výrobní. Vinaři také lamentují, že víno by kvůli zdanění neúměrně zdražilo.

[chooze:article;value:496683]

​Vinaři se obávají, že se zavedením daně by se dostali do konkurenční nevýhody. Řada tradičních vinařských zemí má také nulovou daň – například Španělsko nebo Itálie.

Podle ekonomů je část pravdy na obou stranách – stát by větším zdaněním vína asi nějaké peníze získal, ale je to víceméně úsměvná cifra. "Odhaduje se to, podobně jako u daně z piva, asi na čtyři a půl miliardy," řekl profesor Ústavu účetnictví a daní Mendelovy univerzity Petr David.

Na oplátku by si vláda znepřátelila velkou část Moravy, ze které mimochodem pochází současný premiér Petr Fiala (ODS) a jeho ministři financí, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí nebo kultury. Zdaněním vína by získali drobné příjmy a hromadu nepřátel. To si nejspíš uvědomila i vláda a podle několika zdrojů zdanění tichého vína v úsporném balíčku nebude.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.