Jourová: EU není bankomat nebo charita, přemýšlím, zda do ANO ještě patřím

Vlivná eurokomisařka Jourová je členkou hnutí ANO už od roku 2013 a kdysi byla i jeho místopředsedkyní. Teď se ale v názorech rozcházejí. "Tohle nejsou moje hesla," řekla k aktuálním euroskeptickým prohlášením, se kterými jde hnutí do volební kampaně.

A přemýšlet bude i o svém členství v něm. "Já si na to budu muset odpovědět nejpozději den poté, co vyjdu z Komise, kdy se rozmrazí to moje členství, a hodně uvažuji, jestli tam patřím," uvedla.

[chooze:article;value:552475]

"Všichni se vyvíjíme. Já si myslím, že se svým kompasem jsem zůstala tam, kde jsem byla, než jsem šla do Komise. Že jsem byla oddaná Češka, Evropanka a demokratka," popsala. "Hnutí ANO se oddálilo od toho, v co třeba já věřím," dodala.

Vlastní názor má, 20 let po vstupu Česka, i na vztah lidí vůči EU. Podpora podle ní klesala kvůli příliš vysokým očekáváním. "Unie není ani bankomat, ani charita, ani nějaký klub neohrožených. Každý si tam promítal něco svého," vysvětlila.

[chooze:article;value:550399]

V poslední době se ale podle ní podpora zvýšila. "Byly to hlavně momenty covidu a začátku invaze Ruska na Ukrajinu. Lidi oceňovali, že Unie je spojená, je silnější, může čelit velkým nebezpečím," uzavřela Jourová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.