Jsem dobrý táta, hájil se před soudem Babiš. Expremiér se neubránil slzám

Městský soud v Praze v pondělí pokračoval v projednávání kauzy Čapí hnízdo. Státní zástupce tvrdí, že prezidentský kandidát Andrej Babiš prodal akcie společnosti Farma Čapí hnízdo mezi lety 2007 a 2008 svým dětem a manželce. To mu mělo pomoct v získání 50milionové dotace pro malé a střední podniky. Vinu na celém případu podle žalobce nese i Babišova bývalá poradkyně Jana Nagyová.

Babišova obhajoba navrhla, aby bylo řízení odročeno. Ústavní soud totiž stále nerozhodl o jeho stížnosti ohledně zbavení poslanecké imunity. "Posudky jsem četl. Nejsem schopen se k tomu vyjádřit, na to mám advokáty," prohlásil v pondělí bývalý premiér, když dorazil k soudu. K odročení došlo až po poledni. Jednání se tedy v původně plánovaném termínu neuskuteční a odkládá se až na 4. ledna. 

[chooze:article;value:479461]

Soud obdržel na začátku prosince dva posudky, které rozebírají duševní zdraví Andreje Babiše mladšího a podpisy na listinách k převodu akcií. Na místo tedy dorazili hned tři znalci. Dvě znalkyně rozebraly zdraví Babiše mladšího. Podle nich převažují faktory jeho specifické věrohodnosti. Výpověď by tedy mohla být legitimní. 

Nejednoznačné bylo hodnocení písmoznalce, podle kterého by mohl podpis na akciích patřit Babišovi staršímu. Nalezl v něm totiž shodu s psaným projevem bývalého premiéra. Našel ale také rozdíly. 

[chooze:article;value:478657]

Soudní znalkyně uvedla, že vztah Andreje Babiše mladšího s jeho otcem je negativní. Nejvíce mu zazlívá údajné zavlečení na Ruskem okupovaný Krym v roce 2017. Psychickou poruchou kromě něj prý trpí i Babišova dcera Adriana Bobeková. 

"Žádnému rodiči bych nepřál takhle veřejně projednávat stav jeho dětí," prohlásil bývalý premiér u soudu. Babiš později neudržel nervy na uzdě a v emotivním monologu tvrdil, že je dobrý otec. "Považuji za skandální, že se takto projednává stav mého syna," řekl. Soudce ho musel za nevhodné chování napomenout. 

[chooze:minuta;value:480720b9-089e-46e9-bae3-8fbc9eabb062]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.