Jsem nevinná, tvrdí politička obviněná z korupce. V domě měla pytle plné peněz

Evu Kailiovou zná v Řecku snad každý. Do politiky se rodačka ze Soluně vrhla v 26 letech. Původním povoláním televizní moderátorka se ale o 18 let později stává slavnou i ve zbytku Evropy. Takhle si to ale nejspíš nepřála.

Kailiová je ve vazbě kvůli podezření z korupce. Policie v souvislosti s vyšetřováním zabavila v přepočtu přes 15 milionů korun v hotovosti. Pytle s penězi našli policisté i u řecké političky doma. Podle zahraničních médií peníze ukryla pod postýlku své malé dcery. Právě proto, že ji vyšetřovatelé chytili při činu, se nemůže spolehnout na svou poslaneckou imunitu. 

Vinu politička ale necítí. "Eva prohlašuje, že je nevinná a že nemá nic společného s úplatky z Kataru," vzkázal veřejnosti její právník.

[chooze:article;value:478620]

Europoslanci Kailiovou v úterý odvolali z postu místopředsedkyně Evropského parlamentu. Pro zvedlo ruku 625 poslanců. Pouze jeden byl proti a dva se zdrželi. Europoslankyní ale zůstává dál.

"S ohledem na současné vyšetřování se Evropský parlament rozhodl, že Eva Kailiová už nebude jednou z jeho místopředsedkyní. Rozhodnutí je platné okamžitě. I nadále budeme plně spolupracovat s vyšetřovateli a soudními orgány," okomentovala toto rozhodnutí předsedkyně Roberta Metsola. 

[chooze:article;value:477232]

Podle vyšetřovatelů měla Kailiová brát peníze od nejmenovaného státu Perského zálivu. Mělo by jít o Katar, kde pomalu končí mistrovství světa ve fotbale. Ona sama měla údajně dlouhodobě blízko k ropným magnátům a rusko-řeckým oligarchům.

Základní plat poslance v Evropském parlamentu je necelých 230 tisíc korun. Kailiová si ale žila v luxusu. Vlastní šest vil, tři luxusní vozy a na účtě má podle posledního majetkového přiznání 11,5 milionu korun. Teď ale nejspíš o všechno přijde. Řecké úřady jí totiž většinu majetku zmrazily. Belgičtí vyšetřovatelé navíc z korupce podezřívají i partnera Kailiové a jejího otce.

 Katar měl uplácet europoslance. Jde o kufry plné peněz, tvrdí policie:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.