Jsme blízko další pandemii, obávají se vědci. Nebezpečí může přijít od krav

Ptačí chřipka H5N1, která se v posledních měsících opakovaně objevovala také v Česku, vyvolává stále větší obavy. Ve Spojených státech se totiž začala šířit u krav. Podle magazínu Science News se už virem nakazil skot na farmách v Novém Mexiku, Texasu, Kansasu a pravděpodobně také ve státě Idaho.

Co hůř, nejspíš právě od krav virus chytil také člověk. Tento případ eviduje americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Texasu. Jde o teprve druhou osobu, která se virem v USA nakazila. Naštěstí má pouze mírné příznaky, konkrétně podrážděné oči.

To prý však nebývá pravidlem. Jak připomíná deník Daily Mail, od roku 2020, kdy se objevila nejnovější varianta ptačí chřipky H5N1, zemřelo sedm z 26 lidí, kteří se jí nakazili, což je nějakých 27 %.

[chooze:article;value:549460]

Podle amerického mikrobiologa Gabriela Girouarda je ale skutečná smrtnost viru kolem 50 % a dosavadní statistika byla zkreslená malým počtem nakažených. Podobnou smrtnost uvádí u H5N1 také Světová zdravotnická organizace, která od roku 2003 zaznamenala celkem 887 nakažených.

Ptačí chřipka se ale doposud naštěstí nepřenášela mezi lidmi a většina nakažených onemocněla po kontaktu s ptáky. Testování na zatím posledním nakaženém však naznačuje, že se virus šíří snadněji než dříve, i když podle CDC byla podobná mutace zaznamenána už dříve a zatím nic nenasvědčuje přenosu z člověka na člověka.

"Tento virus byl na vrcholu seznamů možných zdrojů pandemie po mnoho let a pravděpodobně desetiletí. Nyní se virus nebezpečně přibližuje podobě, která by mohla pandemii způsobit," míní výzkumník Suresh Kuchipudi z amerického Pittsburghu, který se dlouhodobě ptačí chřipce věnuje.

[chooze:article;value:549454]

Velmi riziková je podle něj právě schopnost infikovat nejen ptáky, ale i množství savců, jako jsou krávy nebo například kočky. "Mluvíme o viru, který je globálně přítomen a který již infikuje řadu savců a je v oběhu," zdůraznil. "Je opravdu nejvyšší čas, abychom se na něj připravili," dodal.

Podle některých vědců ale pro podobná alarmistická prohlášení není zatím dostatek dat. "Podívejme se na fakta a podívejme se na ně s rozumem. Dnes toho opravdu moc nevíme. Máme mezery ve znalostech, které musíme zaplnit," prohlásil k výskytům ptačí chřipky u krav a možnému přenosu mezi savci další odborník na ptačí chřipku David Swayne.

Kvůli ptačí chřipce museli veterináři vybít koncem února chov vzácných slepic na Třebíčsku (2/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.