Jsme připraveni postavit novou železnou oponu, vzkázal polský prezident Duda

"Pokud musím čelit na východě agresivnímu státu, který chce zabíjet své sousedy a vzít jim území i svobodu, jsem připraven na to, že bude znovu postavena železná opona," prohlásil Duda při setkání s lotyšským prezidentem Egilsem Levitsem v Rize. Na jeho slova upozornila polská agentura PAP.

Ostrým vyjádřením reagoval na požadavky, aby spuštění nové železné opony zabránil. "Opravdovým cílem ruských lídrů a hlavně Vladimira Putina je znovuobnovit carské impérium. Jsme proti této válce a uděláme vše, abychom ji odehnali od našich dveří," varoval. Baltské země, stejně jako Polsko, podle něj před ambicemi Moskvy varovaly už před invazí, poznamenala stanice TVP.

"Já jsem ten, kdo je připraven vystavět železnou oponu až do oblak. Jen proto, abych se ujistil, že se od nás Rusové budou držet dál," řekl Duda. "Nyní sledujeme vzplanutí ruského imperialistického komplexu, jehož cílem je agrese proti naší části Evropy," myslí si.

[chooze:article;value:486135]

Železná opona je označením pro neprostupnou hranici mezi západním a východním blokem. Ta existovala od konce druhé světové války až do pádu komunismu ve východní Evropě a rozpadu Sovětského svazu. 

Polsko, stejně jako pobaltské státy, je velkým spojencem napadené Ukrajiny. Varšava navíc hodně investuje do své armády. Podle Dudy letos výdaje na obranu dosáhnou čtyř procent HDP.

Prezident Zeman na konci ledna s Dudou jednal: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.