Jsme skvělou a silnou zemí, prohlásil Vystrčil. Chválil solidaritu občanů

Předseda Senátu Miloš Vystrčil v neděli odpoledne přednesl svůj novoroční projev, v nemž se během 15minutové řeči dotkl mnohých témat. V první řadě zdůraznil roli solidarity a dobře fungující společnosti.

Pochválil tak například hasiče, kteří letos zasahovali při rozsáhlých požárech v Českém Švýcarsku. Stejně tak pohovořil o dobrovolnících, církvích a charitativních organizacích, které pomáhaly lidem v nouzi. "Považuji si pomoci od mnohých firem, podnikatelů i živnostníků. Podpora slabších je naší velkou zbraní. Sice se z ní nestřílí, ale dává nám velkou autoritu na mezinárodní úrovni," prohlásil Vystrčil.

Zároveň však zhodnotil činnost vlády. Ta by podle Vystrčila měla být rozhodnější a rychlejší v krizových otázkách. "Nežijeme v lehké době, kvůli 16procentní inflaci i drahým energiím. Někteří se navíc neštítí na této složité situaci politicky obohatit," varoval předseda Senátu.

[chooze:article;value:481243]

Vládu naopak pochválil za předsednictví v Evropské unii, které podle něj zvládla výborně. "I přesto, že byl rok 2022 velmi složitý, jsme dokázali, že jsme zemí schopnou vést jiné," řekl Vystrčil. Připomněl také roli České republiky v NATO, kdy Česko označil za významného přispěvatele.

Nevyhnul se ani tématu, které zamávalo v minulém roce světem - válce na Ukrajině. Zde vyzval k další podpoře Ukrajiny. "V historii najdeme spoustu důkazů, že agresorům se nesmí ustupovat. Jinak jsou škody mnohem větší," upozornil Vystrčil. 

Měl ale nachystanou i kritiku. "Naše země je velmi solidární a proto netuším, proč se některým citlivým tématům, jako je změna klimatu nebo práva sexuálních menšin nevěnujeme a nezabýváme se jimi víc. Jsem přesvědčen, že jako politici musíme být odvážnější," pronesl Vystrčil.

K tématu nadcházejících prezidentských voleb požádal předseda Senátu občany, aby využili svého voličského práva a šli dát svůj hlas svému kandidátovi. "Pokud nebudeme schopni se postavit dezinformátorům a populistům, bude naše budoucnost ohrožena," zakončil Vystrčil.

[chooze:article;value:481726]

Podobně hovořil i ve svém loňském projevu, kdy byl předseda Senátu navzdory situaci optimistický. Vyzdvihl tehdy dobrovolníky, kteří pomáhali s odklizením škod po ničivém tornádu, které se předloni přehnalo Břeclavskem a Hodonínskem. Zároveň požádal občany, aby mezi sebou hledali to, co je spojuje.

Večer svůj projev přednese také premiér Petr Fiala, který k občanům promluví ve 20 hodin. Bude to jeho v pořadí již druhý projev v pozici předsedy vlády. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová novoroční projev nechystá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.