Jsme svědky konce Andreje Babiše, řekl Fiala. Těší se na spolupráci s Pavlem

Češi zvolili prezidentem Petra Pavla. Předseda vlády Petr Fiala mu poblahopřál na tiskové konferenci, posléze ho navštíví ve volebním štábu.

"Gratuluji Petru Pavlovi ke zvolení v pořadí čtvrtým prezidentem České republiky. Vyhrál občanský kandidát, vyhrály hodnoty, které reprezentoval, a to je mimořádně důležitá zpráva v této mezinárodně a ekonomicky složité době," řekl Fiala.

Poděkoval lidem, kteří se voleb zúčastnili. "Jsem hrdý na české občany, děkuji všem za to, že využili svého volebního práva, a děkuji jim za jejich volbu. Těším se na spolupráci s novým prezidentem republiky, za chvíli mu osobně pogratuluji," pokračoval premiér.

[chooze:article;value:486876]

Fiala se obul do Pavlova protikandidáta Andreje Babiše. "Jde také o třetí významnou porážku Andreje Babiše a vypadá to, že jsme svědky začátku konce jeho politické kariéry v naší zemi. Ale nenechme se mýlit, může to být ještě dlouhé a nepříjemné," prohlásil.

Předvolební kampaň označil za nejodpornější v historii samostatného Česka. "Populismus se zde přímo propojil s extremismem a to je mimořádně nebezpečné. Byli jsme svědky lží, vyvolávání strachu, zpochybňování našich mezinárodních závazků," uvedl Fiala.

[chooze:article;value:487005]

Premiér podotkl, že česká společnost je po volbách rozdělená na dva tábory. Vyzval politiky a veřejně známé osobnosti, aby pomohli ke zklidnění situace.

"Připomínám, že válka na Ukrajině stále trvá. To bude i nadále zásadně ovlivňovat naši ekonomiku. Vláda bude tvrdě pracovat, abychom situaci zvládli," uzavřel.

Okolo 17. hodiny Fiala dorazil do Pavlova volebního štábu. "Mám radost, že v těchto volbách zvítězila slušnost, kompetence, snaha spojovat, říkat lidem pravdu. Přišel jsem pogratulovat Petru Pavlovi k vítězství, které je mimořádně silné," pronesl při příchodu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.