Jste nejhorší vláda, hřmí Babiš. Zlevněte pro lidi potraviny, reagoval Fiala

"Nástupem jeho vlády začala totální destrukce, propad reálných mezd, největší ceny energií, inflace, lidé chudnou, snižuje se životní úroveň. Bohužel pan premiér neudělal pro lidi vůbec nic," řekl Babiš o předsedovi vlády. "Jste nejhorší vláda v historii," dodal.

Vadí mu například zdražování potravin. "Patříte k největším producentům potravin v České republice. Kdybyste výrobky zlevnil, tak by určitě lidé měli radost," reagoval na jeho slova Fiala. Díky tlaku vlády se podle něj ceny potravin snižují.

"Nechápu, proč pan premiér mluví o Agrofertu. Já jsem tu firmu předal," prohlásil Babiš. "Odvedla do veřejných rozpočtů 52 miliard korun," uvedl o firmě.

[chooze:article;value:532609]

"To, co zažíváme v Poslanecké sněmovně, jsou vytrvalé obstrukce," myslí si premiér o sporech mezi vládou a opozicí. "Je to souboj mezi politikou, která se snaží hledat racionální řešení, a populisty, kteří se snaží situaci destruovat. Mě to mrzí. Jsem člověk, který se snaží o konsenzus, o dohodu," sdělil.

Příští rok podle premiéra čekají Česko dobré zprávy. "Ekonomika poroste, budou se snižovat ceny potravin, s inflací si poradíme, ta se vrátí zpátky mezi tři až čtyři procenta. Do nového roku se můžeme dívat s optimismem. Je to díky tomu, co dělá naše vláda," avizoval premiér. 

Drtivá většina lidí podle Fialy nebude platit více za elektřinu. "U některých lidí to skočí hodně, ale je třeba si uvědomit, že tito lidé nepocítili na svých peněženkách dopady energetické krize, neplatili tolik, co ostatní," poznamenal Fiala.  

Úsporný balíček a zvýšení daní

"Není to žádný konsolidační balíček. To je brutální daňový balíček," myslí si Babiš. "Nepřinese to vůbec nic. Tahle vláda vůbec nechápe, že má příjmy. Proč jste se zbavili EET?" ptal se Fialy. Kabinet podle něj i nedostatečně čerpá peníze z Evropské unie.

"Udělali jsme určité zvýšení daní, ale nezvýšili jsme celkové daňové zatížení," tvrdí Fiala. "Byl bych radši, kdybychom nemuseli do daní sahat. Udělali jsme to, odmítám ale myšlenku, že by to byl daňový balíček," tvrdí předseda vlády. "Šetříme především na výdajové straně," dodal.

[chooze:article;value:533462]

Podle premiéra jsou Babišovy návrhy, jako je například zastropování cen, ekonomické nesmysly. 

"Jenom jsme peníze, které už v zdravotnickém systému byly, tak jsme garantovali, že část z nich, tedy 9,8 miliardy, půjde na navýšení platů, ale s tím, že to bude navýšení, které bude zohledňovat kvalitu," vysvětlil Fiala. 

"Vy jste řekl, že nikoho nenecháte padnout, ale ty firmy padají," vytkl Fialovi Babiš. Vyjmenoval například hutě Liberty či sklárnu v Květné. "Můžete zítra propustit 150 lidí z úřadu vlády," poradil premiérovi, jak by měl podle něj ušetřit.

"EET nebyl žádný příjem. Jen to byly komplikace pro podnikatele," odpověděl Fiala. "Snižujeme celkově o 11 tisíc počet státních zaměstnanců," dodal.

Babiš následně popřel slova předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové. Ta řekla, že skoro celý konsolidační balíček by možná budoucí vláda ANO zrušila. "Určitě ne. My se takto nechováme," sdělil. "Budeme mít program, tam se to všechno dozvíte," doplnil. Přesné odpovědi se ale vyhýbal.

Česko a válka na Ukrajině

"Česká vláda se stará jenom o Ukrajinu. nezajímá se o české lidi," prohlásil Babiš. "Nemá smysl pro mezinárodní politiku a vidění souvislostí," řekl o Babišovi Fiala.

Česká pomoc Ukrajině stála podle premiéra 38 miliard korun. "Z toho deset miliard jde českým občanům. Krajům, obcím, občanům na ubytování. Osmnáct miliard mezitím zaplatili pracující Ukrajinci na odvodech, protože tady máme 120 tisíc Ukrajinců na našem pracovním trhu," doplnil. Stát podle něj zároveň dostal 18 miliard kompenzacemi za vojenskou pomoc.

Zároveň je rád, že opozice a vláda jsou zajedno ohledně podpory Izraele. 

"Migrační pakt šel správným směrem," myslí si Fiala. "Teď probíhá trialog, tam už se to tak dobrým směrem nevyvíjí," doplnil. "Vy se můžete modlit, aby to neprošlo," vzkázal předsedovi vlády Babiš. 

Celý díl pořadu Za pět minut dvanáct s Andrejem Babišem a Petrem Fialou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.