Jurečka: ANO penzijní reformu nezruší, Babišovy návrhy by přinesly vyšší daně

Změnám v důchodovém systému se ve středu už druhý den věnovala Poslanecká sněmovna. Věcnost úterní diskuze Jurečku překvapila. Opozice si podle něj uvědomila, že odmítnutí dalších jednání o tématu nepotěšilo část jejích voličů. "Možná i to, co jsme viděli na Slovensku před týdnem a půl, si myslím, že trošku zchladilo hlavy," dodal.

Představy hnutí ANO o řešení problému už ho ale pobuřují mnohem více. Důchodový systém by podle něj při současném nastavení v roce 2050 generoval deficit 350 miliard. "Andrej Babiš mluví výnosu z EET, který, jak on sám říká, vidí někde mezi 15 a 20 miliardami. A kde má těch zbývajících 320?" řekl Jurečka.

[chooze:article;value:554619]

"Tady jako není jednoduché řešení říct, že zvýšíme daně. Těch 350 miliard korun, to je fakticky výnos celé daně z právnických osob. To by muselo znamenat brutální zvýšení daně. Ale brutální, ne o jedno dvě procenta," pokračoval. Daňové zatížení je podle něj přitom na úrovni, kdy není kam ho zvyšovat.

Proklamacím, že by hnutí ANO důchodovou reformu zrušilo, pokud by se dostalo k vládě, nevěří. "Já si myslím, že hnutí ANO je vlastně rádo, že toho černého Petra, to teď odpracovat, jsme si vytáhli my," uvedl.

[chooze:article;value:557695]

​"Kdysi dávno, když končila vláda Mikuláše Dzurindy, tak chodil tehdejší mladý Robert Fico a říkal: 'Já všechny ty Dzurindovy reformy zruším.' Nezrušil žádnou. Protože přišel k vládní zodpovědnosti a pochopil, že jestli se Slovensko má dostat na úroveň toho středoevropského tygra, tak to bez těch reforem, které i bolely, prostě nepůjde," připodobnil situaci.

Podívejte se na reportáž o tom, jak komentoval boje o důchodovou reformu Marian Jurečka v pořadu Kuloáry Napřímo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.