Jurečka chce změnit systém dávek. Už by nebyly přídavky na bydlení nebo děti

Přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení by se již brzy mohly stát minulostí. Nahradit by je měla jedna "superdávka" s jedinou žádostí a jediným správním řízením o jejím přiznání.

"Chceme oceňovat ty, kteří jsou aktivní a snaží si hledat práci. I proto ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka plánuje od příštího roku sjednotit čtyři nejčastěji vyplácené sociální dávky do jedné. Ušetří to nejen peníze, ale také zmírní byrokracii," informovali lidovci na síti X o Velkém pátku.

[chooze:article;value:537890]

​Současný způsob přidělování dávek je podle Jurečky neefektivní a nepřehledný. "Mnoho chudších domácností v nouzi již pobírá kombinaci různých dávek. V systému také chybí prvek motivace k aktivnímu řešení vlastní životní situace," uvedl již dříve k popisované problematice Jurečka. "Návrh zákona nyní připravujeme pro meziresortní řízení," upřesnil v pátek mluvčí lidovců Simon Dytrych.

Pokud by šlo jen o omezování byrokracie, změny vítá i opozice. "Každé snížení byrokracie při vyřizování sociálních dávek samozřejmě vítáme. Návrh je ale těžké hodnotit, dokud neznáme jeho přesné parametry. To, co vypadá na první pohled jako zjednodušení, v praxi nemusí pokrýt všechny životní situace, jež mohou nastat," upozorňuje poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher.

Jurečka řekl, jak se zvýší minimální mzda. Vyšplhá skoro na polovinu průměrné (20/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.