Jurečka chce znovu překopat důchody. Plánuje měnit věk odchodu do penze

Důchodová reforma platí sotva pár týdnů a už se vrcholní politici chystají, že opět změní její parametry. Současná penzijní reforma počítá s tím, že dříve do důchodu bude moct chodit jen část lidí. Ministr Jurečka připustil stejnou možnost i pro další skupinu profesí, návrh by se lidí reálně dotkl až za desítky let. Vybrané profese budou chodit do penze až o pět let dříve.

"Celá důchodová reforma je postavena tak, aby ta účinnost startovala 1. lednem 2025. Pak jsou některé kroky rozfázované zhruba v dalších třech letech. My počítáme s tím, že se spustí ty náročné pozice a možnost odcházet do důchodu až o pět let dříve bez zkrácení," uvedl Jurečka.

Už teď je jasné, že do předčasných důchodů by mohli jít pracovníci z takzvané čtvrté kategorie práce. To jsou ti, kteří k výkonu práce používají pracovní pomůcky. I při jejich použití hrozí vysoké riziko ohrožení zdraví. Odboráři by toto chtěli i pro kategorii tři. 

[chooze:article;value:557734]

​​"Chceme, aby kategorie čtyři a tři šla do důchodů dříve bez toho, aniž by byly zkráceny důchodové nároky," sdělil předseda odborů Josef Středula.

Změna plánu počítá právě i s částí kategorie tři. Má se to dotknout zhruba 120 tisíc ze 400 tisíc lidí, kteří do třetí kategorie spadají. Podle opozice prý není jasné, podle čeho je pro člověka nebezpečnější třeba práce v chladu než v prostředí s vysokým tlakem.

"My se samozřejmě pořád ptáme na to, jakým způsobem přišla vládní koalice na to, že vybrala čtyři kategorie z těch třinácti, kterých se to týká," prohlásil místopředseda poslanecké sněmovny Aleš Juchelka (ANO).

"Například se jedná o profese, které mají psychickou zátěž nebo nebezpečí chemické zátěže. Myslíme si, že třeba zdravotní sestry, které nakládají s cytostatiky (jedná se o látky, které se používají např. k léčbě nádorových onemocnění – pozn. red.), by rozhodně z našeho pohledu měly mít možnost odejít do důchodu dříve," doplnil Středula.

[chooze:article;value:564123]

​Na některých profesích podle informací televize Nova není zatím shoda ani v rámci pětikoalice. Ministr Jurečka tvrdí, že je seznam možné rozšířit. "V budoucnu má probíhat dále zpracovávání a analýza vyhodnocování konkrétních pozic a dopadů na lidské zdraví, abychom skutečně tyto věci dělali objektivně," dodal Jurečka.

Jurečka chce také debatovat o pomalejším navyšování důchodového věku, a to na základě modelu České demografické společnosti. Nyní se podle něj čeká na odhad, o kolik by se kvůli tomu prodražily výdaje důchodového systému.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.