Jurečka chce zvýšit dávky. Dosáhnou až 80 procent průměrné mzdy

Cílem připravovaných změn je podle Jurečky rozhýbání pracovního trhu. Lidé by se podle šéfa lidovců neměli bát měnit zaměstnání. "Zvýšíme podporu v nezaměstnanosti těm, kdo z práce dobrovolně odejdou a hledají si novou. Dnes mají podporu jen 45 % předchozího příjmu a to řadu lidí silně demotivuje měnit i takovou práci, která jim dlouhodobě nevyhovuje," popsal Jurečka část svého návrhu na sociální síti X.

Klíčovým prvkem návrhu je tak zvýšení podpory na 80 % předchozího příjmu v prvních dvou měsících nezaměstnanosti, což má lidem poskytnout finanční stabilitu a čas najít vhodnější zaměstnání. V letošním roce by při výpočtu s průměrnou mzdou podpora činila 33 942 korun. Navrhované změny doplňují flexibilní novelu zákoníku práce, která je nyní projednávána v Poslanecké sněmovně.

[chooze:article;value:570216]

Větší podpory by se měli dočkat i ti, kteří přemýšlejí nad rekvalifikačním kurzem. I zde by se měla podpora zvednout na 80 % průměrného předchozího čistého měsíčního výdělku. Aktuálně se vyplácí částka odpovídající 60 %.

Třetím pilířem připravovaného návrhu je ochrana nezaměstnaných osob nad 55 let, pro které je obecně těžší najít si práci. I ti budou dostávat 80% podporu, a to o měsíc déle než mladší aspiranti na práci.


Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. Řekněte si o vyšší plat, radí expert (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.