Moderní bydlení

Jurečka couvá ohledně důchodového věku. Nově by rostl jen poloviční rychlostí

Tři jednací dny a celkem 32 hodin. Tolik času strávili poslanci při schvalování důchodové reformy v prvním čtení. Opozice tvrdě obstruovala hlavně kvůli navyšování věku odchodu do důchodu. Ten by se teď mohl změnit.

"Já jsem si podrobně vyposlechl návrh České demografické společnosti s tou úpravou, že by to posunování věku odchodu do důchodu nerostlo o dva měsíce, ale o jeden měsíc. Ten návrh je mi blízký," pronesl Jurečka.

​Demografové přitom návrh vypracovali už v únoru. "Pro ročníky narozené v letech 1966 až 1978 doporučujeme zvyšování důchodového věku o jeden měsíc pro každý ročník narození, který dle zprávy z roku 2023 předpokládá dobu pobírání důchodu uvedených generací necelých 25 % předpokládané celkové délky života, tedy 21 až 22 let," uvedla Česká demografická společnost.

V koalici se o něm ale jedná až teď v letních měsících. A nejspíš úspěšně. Podporu už vyjádřili Piráti, Starostové a opatrně i TOP 09. "My v TOP 09 se kloníme k tomu, abychom tady tento návrh demografů pečlivě zvážili, protože je určitě na místě, abychom ty parametry, které budou platit léta, dělali co nejtrvanlivější," řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

[chooze:article;value:564782]

​A opozice jen potvrzuje už to, co od ní zaznívalo při dlouhém projednávání. "Já osobně jsem to říkala xkrát, že koalice nemá žádné analýzy, které by hovořily nejen pro prodlužování doby dožití, a najednou tady demografové přichází s analýzami a teď za pochodu se to bude upravovat," vadí poslankyni a exministryni financí Aleně Schillerové (ANO).

Podle politologů teď Jurečka hraje o důležité body voličů, protože lidovci by se podle průzkumů v příštích volbách nemuseli do Sněmovny sami bez koalice SPOLU dostat. Nemusí to tak být ale nutně i u důchodové reformy.

"Někdy se může stát i to, že skutečně něco navrhují, protože to považují za dobré a vhodné a někdy možná i uznají chybu a poznají, že něco navrhli a něco jim nedošlo," zhodnotil politolog Stanislav Balík.

Koalice by měla změny finálně projednat po vládních prázdninách. Ty by měly skončit příští týden. Pokud by se koaliční zástupci na změnách dohodli, mohly by být do návrhu zapracovány pomocí pozměňovacích návrhů v druhém čtení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.