Jurečka: Do důchodu budou lidé moci až po 40 odpracovaných letech

Tento týden od středy mají poslanci v plánu třetí čtení části důchodové reformy. Ta se týká valorizací penzí a předčasných důchodů. Marian Jurečka představil čtyři klíčové úpravy: "Zkracuje se doba pro předčasný důchod z pěti let na tři roky, upravuje se koeficient krácení, zvyšuje se podmínka pro počet pojistných let na 40. Připomínám jenom to, a je to důležité, že starobní důchodci odchází do řádných důchodů a mají odpracováno průměrně 44,5 roku pojistné doby. Pro naprosto drtivou většinu důchodců a lidí, kteří zvažují i třeba předčasný důchod, není tato podmínka vylučující. Valorizovat se bude pouze základní část důchodu."

"Cílem úpravy je především to, aby do předčasného důchodu odcházeli lidé, kteří opravdu především kvůli opotřebení či zdravotním důvodům tento instrument využívali. Nikoliv proto, aby to byl nástroj, kdy se lidé pro tuto formu rozhodují proto, že je to výhodné. Viděli jsme to například v loňském roce," objasnil Jurečka.

​Očekává se také, že důchody v budoucnu porostou pomaleji. Průměrná výše důchodů v prvním čtvrtletí letošního roku byla podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) 19 461 korun.

[chooze:article;value:513496]

​V červnu se ale důchody zvyšovaly. "Valorizací důchodů v červnu 2023 se starobní důchody zvýší v průměru o 755 Kč, a průměrná výše starobního důchodu tak dosáhne 20 216 Kč," uvedla tehdy ČSSZ. Podle Jurečky se všechny důchody od začátku příštího roku zvednou o 400 korun, zvyšovat se totiž bude jen základní část. Průměrný důchod by tak měl být 20 700 korun. Stání rozpočet to vyjde navíc o 13 miliard korun. Přesná výše důchodů od roku 2024 bude známa v září.

Podívejte se na celou tiskovou konferenci ministra Jurečky (KDU-ČSL):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.