Moderní bydlení

Jurečka končí. Novým předsedou lidovců se stal Marek Výborný

Do boje o předsedu se přihlásili bývalí předsedové Marek Výborný a Jiří Čunek, dosavadní předseda Marian Jurečka a dále šéf pražské krajské organizace Tomáš Kaplan, poslanec Šimon Heller a také Jiří Regner z Královéhradeckého kraje.

V prvním kole bylo odevzdáno 290 hlasů, z toho tři hlasy byly prázdné. Dva hlasy získal Jiří Regner, 19 Šimon Heller, 21 hlasů Tomáš Kaplan a 53 hlasů Jiří Čunek. Do druhého kola pak postoupili Marian Jurečka s 78 hlasy a Marek Výborný se 114 hlasy.

V druhém kole bylo odevzdáno 288 hlasů. Ke zvolení jich bylo potřeba 146. Se 159 hlasy volbu vyhrál ministr zemědělství Marek Výborný. "Milé sestry, vážení bratři, děkuji za důvěru," uvedl novopečený předseda strany svůj vítězný projev.

[chooze:article;value:577392]

Hned na začátku poděkoval dosavadnímu předsedovi strany Marianu Jurečkovi. "Marian Jurečka je jeden z nejlepších ministrů práce a sociálních věcí za poslední roky," nechal se slyšet a dodal, že jej za jeho pracovitost obdivuje. Zdůraznil také, že jej chce dále ve svém týmu.

Stranu Výborný vyzval ke sjednocení. "Čeká nás obrovský úkol, a to je velmi rychle to připravit tak, abychom uspěli příští rok v parlamentních volbách," prohlásil. Nové vedení by podle něj mělo být složeno jak ze zkušených členů, tak z nových tváří.

Mezi zkušenými jmenoval expředsedu Pavla Bělobrádka a ministra životního prostředí Petra Hladíka. Vyslovil také přání, aby v předsednictvu byla žena. Od nových tváří si pak Výborný slibuje posílení marketingu strany.

Právě Hladík měl Výborného v čele strany doplnit. Byl totiž jediným kandidátem na 1. místopředsedu. V prvním ani druhém kole ale nedostal nadpoloviční počet hlasů. O tento post se proto nakonec utkali Pavel Bělobrádek a náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. Vítězem se stal Bělobrádek se 197 hlasy.

[chooze:article;value:578903]

Marek Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný už před volbou uvedl, že bych chtěl zůstat v koalici SPOLU. Se SPOLU by chtěl vyhrát sněmovní volby. Chce se zároveň pokusit stranu zachránit. "První úspěch musí přijít 2025," napsal na sociální síti X.

Předsedou strany už byl dříve. Po smrti své manželky totiž chtěl trávit více času se svými třemi dětmi. Ve funkci jej tak nahradil Jurečka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.