Jurečka oznámil, kdo bude mít nárok na předčasný důchod. 330 tisíc lidí má smůlu

[chooze:gallery;value:34954]

Nárok na předčasný důchod bude mít všech asi 12 tisíc lidí ze čtvrté kategorie rizik a 108 tisíc ze třetí kategorie. Opoziční ANO požaduje, aby dříve do penze mohli všichni s prací na třetím stupni náročnosti, kterých je 450 tisíc. To si přejí i odbory. Přes 330 tisíc lidí ze třetí kategorie tak nebude mít na předčasné důchody nárok. 

V rámci třetí kategorie se předčasný důchod týká pracovišť, na kterých je velká celková fyzická zátěž, vibrace, zátěž teplem a chladem. O 15 měsíců dříve mohou jít do penze lidé z těchto kategorií, kteří strávili 2 200 směn v rizikovém prostředí, tedy asi 10 let, lidé, kteří na pracovištích strávili 4 400 směn, tedy asi 20 let, budou moct do důchodu o 30 měsíců dříve. Za každých dalších 74 směn přibyde měsíc. Maximálně budou moct lidé do důchodu o 60 měsíců dříve.

[chooze:article;value:544172]

"Bude to například výčet zdravotních sester se specializací, kde rizika na pracovišti byla vyhodnocena, nebo osob, které pracují v osobní péči ve zdravotnictví či sociální oblasti, příslušníci hasičského záchranného sboru i ostatních jednotek, pracovníci v lesnictví, kováři, skláři nebo ti, kteří obsluhují důlní zařízení, chcete-li lidově horníci," vyjmenoval konkrétní profese. Rozhodovat se bude podle konkrétních pracovišť.

Pravděpodobně by nárok na předčasný důchod mohli mít i zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači ve slévárnách, svářeči, řezači plamenem, pracovníci na zpracování plechu, seřizovači a obsluha obráběcích strojů a několik dalších profesí. Vše bude vyhodnocovat hygiena a ministerstvo zdravotnictví.

"Jsme si vědomi toho, že je potřeba stále vyhodnocovat rizika a dopady na jednotlivého člověka. Vždycky se díváme na konkrétní riziko a zda před rizikem můžeme chránit člověka kompenzačními pomůckami, aby se eliminoval dopad na jejich zdraví," vysvětlil Jurečka.

V zákoně tak bude možnost, že pokud se zjistí další rizika, kterým nejde jinými ochrannými pomůckami bránit, výčet profesí rozšířit. "Souběh práce a pobírání důchodu je možný," oznámil ministr.

[chooze:article;value:543817]

Zároveň se pracujícím důchodcům zvýší příjmy. Zaměstnancům i osobám samostatně výdělečně činným se sníží o 6,5 procenta. Ti, kteří mají mzdu 20 tisíc korun měsíčně, tak budou mít o 15,6 tisíce korun ročně více, ti se mzdou 40 tisíc o 31,2 tisíce více.

Novela, která míří na vládu, nadále počítá se zvyšováním věku odchodu do důchodu s prodlužováním délky života i nad 65 let, nižší valorizací penzí nebo zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy. Jurečka zdůraznil, že důchody budou nadále růst. Penzisté tak podle něj stále budou chráněni před inflací.

Na záznam z celé tiskové konference se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.