Jurečka posílá lidem pračky a mrazáky. Chce tím řešit chudobu

Resort práce chce energetickou chudobu řešit zasíláním úspornějších spotřebičů těm nejchudším. V tiskové zprávě to oznámila společnost Beko, která chladničky, mrazáky a pračky pro společný projekt ministerstva a Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové poskytla.

V rámci projektu zatím darovali první čtyři spotřebiče lidem ve vyloučené lokalitě. Nyní resort vybírá další domácnosti. 

Ministerstvo tak reaguje na to, že zatímco průměrná domácnost zchudla mezi červnem 2021 a 2022 o 10 tisíc na obyvatele, ty s nejnižším příjmy, tedy často například senioři, zchudly o 21 tisíc na obyvatele.

[chooze:article;value:552730]

"Zamýšlená cílená materiální pomoc řeší problémy s energetickou chudobou u nejchudších domácností mnohem účinněji než plošné dávky. Náš výzkum ukázal, že 60 procent nízkopříjmových rodin si nemůže dovolit mimořádný výdaj na nákup např. nové úspornější pračky nebo chladničky. Jednorázovým darem moderní bílé techniky s nízkou spotřebou elektrické energie házíme domácnostem pomyslný záchranný kruh, aby trvale snížily výdajovou stránku svého domácího rozpočtu, a vynořily se tak nad hladinu energetické chudoby," prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Je to chvályhodná záležitost, nicméně je třeba brát v úvahu, že lidé se dostali do té situace, protože jsou vysoké ceny energií, které máme jedny z nejdražších v Evropské unii, dokonce nejdražší za rok 2023, protože vláda zastropovala špatně ceny energií, tím spoustu lidí uvrhla do energetické chudoby," řekl stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:552381]

"Lidé kromě toho, že čerpají příspěvek na bydlení nebo další dávky, tak nevyjdou tak, jak by si představovali každý měsíc. Vidíme, že našli čtyři rodiny prozatím, kterým dali nějaké elektrospotřebiče. To si myslím, že je záležitost spíše osvěty a sociálních pracovníků, kteří tam taktéž u toho byli, aby lidé nekupovali staré spotřebiče z druhé ruky, ale aby kupovali spotřebiče šetrnější, nicméně ti lidé jsou ve finanční krizi a nemají peníze na nové spotřebiče," dodal.

Největšími žrouty jsou z bílé elektroniky lednice s kombinovanými mrazáky či samostatné mrazáky, a to kvůli stáří, neopraveným závadám i nízké kvalitě. 

Domácnosti, které potřebují pomoc, vytipoval za pomoci sociálních pracovníků. Ti v terénu nainstalovali chytré měřáky elektřiny. U těch nejstarších dávalo největší smysl je nahradit novými a úspornějšími. Jedna z žen například dostala mrazák, který je 4,5násobně úspornější než starý. Tím má ušetřit 408 korun za měsíc.

Ochrana před vysokými cenami energií. Europarlament v dubnu schválil reformu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.