Jurečka předloží zákon k reformě penzí v září. Náročné profese ale doplní později

Vláda důchodovou reformu představila 11. května. "Nyní probíhá intenzivní příprava novel zákonů, dokončujeme analýzy a diskutujeme otevřené body se sociálními partnery," řekla v úterý TN.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Eva Davidová.

Resort pak plánuje návrh zákona předložit v září. "Termíny za nás platí. Děláme všechny kroky tak, abychom v září poslali návrh do meziresortního připomínkového řízení a do konce roku předlohu projednala vláda," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:515158]

Součástí reformního návrhu však nyní nebude úprava dřívějších penzí pro náročné profese. "Ty mohou být dořešeny dodatečně, jelikož jde o složitou meziresortní záležitost a komplexní dlouhodobou změnu, kterou nyní projednáváme se sociálními partnery," vysvětlila Davidová.

Dle vládních plánů by se měl penzijní věk nastavit podle očekávané doby dožití pravidelně každý rok lidem, kterým bude 50 let. Dalším opatřením je navíc úprava výpočtu výše budoucích důchodů, které by měly růst pomaleji. Kompletní přehled naleznete v tomto článku na TN.cz.

Ministerstvo očekává, že většina opatření by měla začít platit od roku 2025. Do poloviny příštího roku by totiž mohl být ukončený legislativní proces. Loni stát na penze vydal téměř 600 miliard korun. V letošním roce by podle ministra mohla být částka o zhruba 90 miliard vyšší.

"Bez důchodové reformy hrozí rozpad současného průběžného penzijního systému. Nastartovali jsme legislativní mašinerii, protože už není na co čekat. Nemyslím si to pouze já a experti z MPSV, ale i ekonomové a sociální partneři. Některé kroky, které chceme prosadit, budou možná nepopulární, jsou ale naprosto nezbytné pro budoucnost naší země," vysvětlil v tiskové zprávě Jurečka.

Podle ekonoma je důchodová reforma potřeba. Podívejte se na rozhovor (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.