Jurečka: Předsednictví EU bylo levnější, než jsme čekali. Stálo 2 miliardy

České předsednictví v Radě Evropské unie stálo Českou republiku 2,03 miliardy korun. To je podle ministra Mariana Jurečky o 15 procent méně, než se původně očekávalo. Stát na předsednictví údajně vyčlenil částku 2,4 miliardy korun.

"Kdybychom to srovnali s českým předsednictvím v roce 2009 a přepočetli to na dnešní ceny, tak tehdejší předsednictví by stálo 5 miliard korun," řekl Jurečka po středečním jednání kabinetu Petra Fialy (ODS).

Podle Jurečky jde o jasný úspěch. "Tím vláda říká, že jsme měli předsednictví, které bylo politicky úspěšné, a sklízíme za něj ovace jako Česká republika," doplnil.

[chooze:article;value:502352]

​Dodávky vakcín proti covidu-19

Ministři na středečním jednání schválili připojení se k dodatku smlouvy mezi Evropskou komisí a společností Pfizer o dodání vakcín proti covidu-19. "Česká republika je doposud vázána smluvními závazky s výrobci vakcín proti covidu-19, které jen pro letošní rok činí 5 miliard korun," upřesnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP-09).

Díky dodatku se ušetří přibližně dvě miliardy korun a další platby a dodávky budou odloženy až do roku 2026. "To znamená, že další půl druhé miliardy neplatíme letos, ale až v následujících třech letech," vysvětlil ministr.

Dodatek má také zajistit to, že Česká republika vždy dostane nejnovější typ vakcín. "Kdybychom očkování nakupovali za dnešní ceny, zaplatili bychom za něj ročně zhruba o půl miliardy navíc," vysvětlil Válek.

"Jelikož covid-19 nikam nezmizel, očekáváme i v příštích letech potřebu očkovat proti němu zranitelné skupiny naší populace," dodal. Vyjednání dodatku je podle něj dalším úspěchem českého předsednictví.

[chooze:article;value:502203]

​Digitalizace stavebnictví

Předmětem středečního jednání byl i návrh věcného záměru zákona o správě informací o stavbě. Vláda návrh schválila. Zákon by měl umožnit snižovat náklady jak za stavby nových budov, tak při jejich následném provozu.

"Jedná se o nový způsob projektování a vytváření digitálního dvojčete stavby, který umožní shromažďovat informace o stavbě," vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Vláda chce, aby se metoda využívala zejména při veřejných stavebních zakázkách v hodnotě nad 140 milionů korun.

"Rovněž získané informace mohou sloužit v případě zásahu integrovaného záchranného systému. Dále snižuje výskyt chyb při přípravě a hlídá cenu, kterou zadavatel nechce překročit," uzavřel Síkela.

[chooze:article;value:501659]

​Návrh obecného referenda

Vláda ve středu zamítla návrh opozičního hnutí ANO na přijetí ústavního zákona o obecném referendu. Podle Jurečky je potřeba přihlédnout i ke zkušenostem ze zahraničí, kde referenda někdy znamenají i nezvratitelné kroky.

"V návrhu jsou obsaženy i oblasti, o kterých by takové referendum mohlo rozhodovat, jako jsou strategicko-bezpečností otázky státu, které považujeme za vysoce odborné a pro jejichž rozhodování je důležité, aby lidé znali opravdu detailní informace a někdy i utajované skutečnosti," vysvětlil Jurečka rozhodnutí vlády.

Schválení referenda by pak podle Jurečky nebylo ku prospěchu České republiky. Důvodem je i nízký počet voličů, kterých by k vyvolání referenda stačilo. To by podle Jurečky mělo být nastaveno více zodpovědněji.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.