Jurečka představil změny pro důchodce. Vše má jít vyřešit přes internet

"Jakoukoli žádost o kterýkoli typ důchodu bude moct klient vyřídit, pokud se takto rozhodne, z domova nebo z jakéhokoli místa nejenom v České republice, ale případně i v zahraničí," oznámil na tiskové konferenci Jurečka.

Přihlásit se lidé mohou přes jakoukoli verzi internetové identity, tedy buď přes identitu občana, bankovní identitu, nebo eGovernment klíč. "Dneškem se tato služba spouští, budeme podporovat naše klienty i formou, že budou moci komunikovat s call centrem, případně budeme také spouštět to, aby klient mohl komunikovat přímo s konkrétním pracovníkem přes teamsy (aplikaci Microsoft Teams, pozn. red.), aby ho pracovník mohl provést podáním," řekl v pondělí ministr.

Aplikace má být uživatelsky přívětivá. "Nehrozí, když se člověk odpojí nebo si jde vyřídit jinou záležitost, že by se mu žádost ztratila," slíbil. Systém má být schopný komunikovat i s lidmi s poruchami zraku.

[chooze:article;value:531030]

"Pokud to bude případ, který není komplikovaný, nemá problematické doby, které by třeba nebyly evidovány, toto je člověk schopen zvládnout v řádu pěti, osmi, do deseti minut a mít žádost o důchod digitálně podanou," avizoval Jurečka. "Firmy, živnostníci a teď i občané veškeré agendy, které potřebují, vyřídí digitálně. Vítejte ve 21. století," dodal.

"Vyplnění může trvat i pět minut," upozornil ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) František Boháček. Žádat přes ePortál ČSSZ má být jednoduše možné pro všechny typy důchodů, tedy i o invalidní či vdovský. "Na žádosti může klient pracovat několik dnů, než si bude jistý, že všechno správně vyplnil," dodal.

Boháček na tiskové konferenci ukázal, jak o důchod přes internet požádat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.