Jurečka prozradil, jak od ledna porostou důchody

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na úterní tiskové konferenci promluvil o chystané lednové valorizaci důchodů. Po prvním lednu by základní výměra důchodu měla vzrůst o 360 korun. Pro všechny důchodce bude nárůst stejný. Průměrná výše důchodu by pak měla dosáhnout 20 693 Kč. 

"Toto zvýšení pokryje ten celoroční nápor cenového růstu. Takže ta reálná výše důchodu vzroste o 0,9 %," doplnil s tím, že i do budoucna by měla lednová valorizace vždy pokrývat meziroční nárůst cen.

Už v červenci Jurečka předpovídal, že průměrný důchod s novým rokem naroste zhruba o 400 korun a měl se tak přiblížit částce 20 700 korun. Přiznal ale, že přesná částka bude záležet na zářijových údajích Českého statistického úřadu.

[chooze:article;value:520325]

Podle těch za 2. čtvrtletí letošního roku průměrná mzda narostla o 7,7 % oproti roku předchozímu. Kvůli inflaci ale poklesly reálné mzdy, tedy to, jakou mají tyto peníze skutečnou hodnotu, a to o 3,1 %.

Lednové zvýšení důchodů se promítne nejen do starobních důchodů, ale i do ostatních, jako jsou důchody vdovské, sirotčí či invalidní. Stát toto zvýšení podle Jurečky vyjde na 12,3 miliardy korun.

Jurečka se vyjádřil také k dalším chystaným změnám v důchodech. "Chtěl bych všechny naprosto jednoznačně ujistit, že výchovné všem těm, kterým bylo přiznáno a přiznáno bude, tak bude zachováno," zdůraznil.

Okomentoval také posunutí účinnosti vládní novely, která mění podmínky pro odchod do předčasného důchodu, o měsíc. To způsobil odložený podpis zákona prezidentem Petrem Pavlem. "Uvidíme, jak se ten měsíc září vyvine. My samozřejmě vnímáme, že za poslední týdny narostl počet žádostí o důchody," sdělil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.