Jurečka řekl, jak se zvýší minimální mzda. Vyšplhá skoro na polovinu průměrné

"V průběhu příštích let, do roku 2029, postupně budeme navyšovat minimální mzdu vůči průměrné mzdě, a to až na hodnotu 47 %," řekl po středečním jednání Marian Jurečka. Krok má podle něj vést k větší předvídatelnosti pro zaměstnance i zaměstnavatele.

"Vláda automaticky do konce září na základě dat stanoví výši minimální mzdy pro rok následující," upřesnil Jurečka. Novela podle něj nyní zamíří do dolní komory Parlamentu tak, aby byla přijata ještě do sněmovních prázdnin. V září by se pak už minimální mzda určovala podle nových podmínek.

[chooze:article;value:545140]

Změn by měly doznat i zaručené mzdy. "Zaručená mzda se bude ponechávat pouze pro platovou oblast a těch osm stupňů zaručené mzdy se zúží na čtyři," dodal ministr.

Vláda zvýšila i příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. "Podporu zvyšujeme o 1 500 korun," uvedl Jurečka. Příspěvek se navyšuje zpětně nařízením vlády, a nárůst proto platí od začátku letošního roku.

"V roce 2018 v rámci chráněného trhu pracovalo 55 102 lidí se zdravotním postižením, v roce 2023 je to už 70 514 lidí," dodal ke zvýšení ministr. Roste podle něj i počet zaměstnavatelů, kteří lidem s postižením dávají práci.

[chooze:article;value:545405]

Kabinet měl na programu i změnu ředitele Národního bezpečnostního úřadu. Ten dosavadní na svoji funkci rezignoval a nyní ho vláda formálně odvolala. Na jeho místo jmenovala Jana Čuřína, který nastoupí 1. května.

Schválením prošla novela energetického zákona známá jako lex OZE 3. Jeho změny by měly podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) vytvořit modernější a pro zákazníky přívětivější systém. "Výsledkem bude zmírňování nárůstů regulované složky ceny elektřiny," řekl Síkela.

Projednávat ministři měli i rozdělování výnosů z emisních povolenek, ale ke shodě nedošli. "To jsme přerušili, hledáme řešení," uvedl Síkela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.