Jurečka si pochvaluje navýšení rodičáku. Je to málo a diskriminační, vadí opozici

Rodičovský příspěvek se má pro všechny děti narozené od 1. ledna 2024 zvýšit o 50 tisíc korun na 350 tisíc. "Vybojoval jsem na vládě zvýšení rodičovského příspěvku. Zároveň jsme se dohodli, že se zkrátí maximální doba pobírání na tři roky. Rodič ale může s dítětem doma zůstat i déle. Upřímně jsem doufal, že o tom přesvědčím kolegy mnohem dříve a povede se navýšení pro všechny rodiče. Chvíli to vypadalo, že navýšení nepodpoří vůbec. O tom jsem ale nechtěl slyšet. Pro lidovce byla vždy podpora rodin a pracujících rodičů priorita číslo jedna. Dnes se ale konečně povedlo dojednat kompromis," uvedl Jurečka na sociálních sítích.

Opozice sice navýšení příspěvku podpoří, je to prý ale málo a příspěvek je diskriminační. "Jedná se o nedostatečnou částku. Od posledního navyšování příspěvku v roce 2020 došlo k velkému zvýšení inflace asi o 30 procent. Podle našich propočtů by se měl příspěvek navýšit o 100 tisíc korun na 400 tisíc korun. Současně požadujeme, aby na zvýšený rodičovský příspěvek měli nárok všichni rodiče dětí do čtyř let věku," shrnula poslankyně Lucie Šafránková (SPD).

[chooze:article;value:511227]

To by podle Šafrákové znamenalo více peněz i pro rodiče, jejichž dítěti je méně než čtyři roky, ale kteří už příspěvek vyčerpali, protože jej měli rozdělený do kratšího časového intervalu. "Vládní návrh na navýšení příspěvku pro rodiče dětí narozených od 1. ledna 2024 považujeme za diskriminační a takto to být nemůže," dodala.

SPD také požaduje zavedení automatické valorizace rodičovského příspěvku podle výše inflace, a aby v případě, že se vrátí rodič dříve do práce, mohl příspěvek pobírat prarodič, pokud bude s dítětem doma.

[chooze:poll;value:b8c20dfbafcb0f32849ea7aa84c3ce6d177161ac;layout:tn_nova]

Jak uvedl poslanec Aleš Juchelka (ANO), reálná výše rodičovského příspěvku od roku 2020 klesla asi o 75 tisíc korun. "Navýšení rodičáku na 400 tisíc korun avizujeme už přes rok. Nyní ale přichází vláda s mišmašem. Navýšení od 1. ledna 2024 je velký problém, zase opět po seniorech a zdravotně hendikepovaných rozděluje další skupinu lidí, a to jsou rodiče, na ty, kterým se narodí dítě za deset půlnoc a po půlnoci," kritizuje Juchelka.

ANO navrhuje, aby se příspěvek zvýšil rodičům podle stejného modelu jako v roce 2020. Na základě toho, kolik zbývalo pečujícímu rodiči do konce rodičovské, dostal odpovídající poměrnou část navýšení.

Tento způsob ovšem před třemi lety čelil kritice kvůli tomu, že u dětí, které se narodily ve stejný čas, se tak stalo, že jedni rodiče zvýšený příspěvek dostali a druzí, pokud jej už vyčerpali, na navýšení neměli nárok. Tento postup se nelíbí ani SPD, jak uvedla Šafránková: "Zasáhlo to hlavně ty rodiče, kteří se kvůli tíživé finanční situaci museli vrátit dříve do práce."

[chooze:poll;value:b546a811faf6a35181d16b5f33201177740ad5f0;layout:tn_nova]

Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil navýšení rodičovského příspěvku během brífinku. Podívejte se na záznam:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.