Jurečka skončí v čele lidovců, tvrdí Wolf. Jedinou otázkou je podle něj kdy

Pátek je pro lidovce velkým dnem, na celostátní konferenci rozhodnou o dalším směřování své strany. Marian Jurečka může v čele KDU-ČSL skončit.

"Pravděpodobnost, že bude pokračovat ve vedení naší strany, je prakticky nulová. Je otázka, jestli skončí dnes, nebo třeba až na našem sjezdu," řekl TN.cz v pátek dopoledne zastupitel hlavního města a místopředseda pražské organizace KDU-ČSL Jan Wolf. Sám se celostátní konference účastní a bude tak o budoucnosti své partaje spolurozhodovat.

[chooze:article;value:538420]

​Celostátní konference může dočasně pověřit řízením KDU-ČSL někoho jiného než Jurečku. "Otázkou však je, jestli si celostátní konference bude něco takového přát. Sám se spíše domnívám, že současný předseda stranu dovede do řádného sjezdu," předvídá Wolf. 

Je možné, že spolustraníci vysloví Jurečkovi nedůvěru, může také sám rezignovat. "Byl bych ale raději, pokud bychom na výběr, koho budeme mít v našem vedení, měli více času," domnívá se Wolf, který působení Jurečky na ministerstvu práce a sociálních věcí hodnotí velmi pozitivně.

[chooze:article;value:538420]

​Sjezd se měl původně konat letos na podzim, u lidovců se ale také ozývají hlasy, aby se – mimo jiné kvůli mimořádně nízkým volebním preferencím strany – uskutečnil už v dubnu.

"Co se týká sjezdu, tak bych byl rád, kdyby se uskutečnil až na podzim. Je to už třináct let od té doby, co jsme se v roce 2010 nedostali do Poslanecké sněmovny, všichni jsme zestárli. A ve straně si musíme nejprve různé věci opět vyříkat a do podzimu bychom na to měli více času," uvádí Wolf.

"Naše strana je momentálně rozdělená na dva směry. A tím nemyslím lidsky, ale spíše politicky na ten liberální a tradiční konzervativní. My si musíme vyjasnit, který z nich má většinu. Dva směry jsou pro stranu smrtící. Musíme být čitelní," říká pražský zastupitel.

O konferenci lidovců mluvil také politolog Ladislav Cabada:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.