Jurečka slibuje Čechům, že se budou mít brzy lépe. Podle expertů je to nesmysl

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se konečně blíží doba, kdy začnou růst reálné mzdy a Češi se budou mít opět lépe. "Nevidím důvod, aby odbory přicházely s protesty a stávkami. Situace se stabilizuje, bude se zlepšovat," prohlásil v rozhovoru pro web Novinky.cz.

Jenže českou ekonomiku nejspíš čekají ještě krušné dny. Jejích problémů si všímají už i v zahraničí. Německý deník Die Welt dokonce zmínil Česko jako varovný příklad ospalé zaostávající ekonomiky mířící ke krizi.

"Ta realita je naprosto jiná, než by si pan Jurečka přál. Čísla mluví jasně. Už v letošním roce Česká republika zamíří do recese. Letos se odhaduje propad hrubého domácího produktu asi o půl procenta. Příští rok se pak sice očekává růst, ale ten bude asi jen okolo jednoho procenta," řekl pro TN.cz politolog Lukáš Valeš z Newton College v Brně.

[chooze:article;value:529197]

To podle něj znamená problémy nejen pro běžné lidi, ale i pro vládu. "Vláda počítá s výrazně vyšším růstem v návrhu státního rozpočtu, takže budou problémy s jeho naplněním. A co je horší, svou hloupou ekonomickou politikou vede Česko do pasti. Neřeší například drahé ceny energií, i když elektřinu vyvážíme. Německo bude energie dotovat, Česko cenový strop zrušilo. Naše podniky nebudou konkurenceschopné," varuje s tím, že to může vést až k propouštění.

Lidé se tak podle něj nebudou mít v budoucnu lépe, ale naopak hůř. "Teprve v příštím a přespříštím roce dopadne na české občany ten konsolidační balíček, kde je řada proinflačních kroků, včetně zdražení elektřiny, a zvednou se i daně. Jejich životní úroveň tak nejspíš ještě klesne," myslí si.

Že na tom Česko není dobře potvrzují i hlasy zevnitř vládních stran. Před týdnem o tom hovořil například Jurečkův soukmenovec ze SPOLU, europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Luděk Niedermayer z TOP 09. "Zaostávání české ekonomiky sahá dokonce před minulou vládu. Nedostatečná infrastruktura, podcenění změn v energetice, to vše je záležitost poslední dekády," vyjmenoval zásadní problémy pro Český rozhlas.

[chooze:article;value:528839]

Naopak podle ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpána Křečka ze společnosti BH Securities stále existuje naděje. "Budoucnost je stále nejistá. Negativní dopady může mít například špatný vývoj ekonomiky v Německu i to, že jsme průmyslově orientovaná země s vysokou spotřebou energií, které se i kvůli greendealu zdražují," odhaduje. Existují podle něj ale i pozitivní faktory.

"Asi nejdůležitější je, že podle výhledu ČNB i dalších institucí bychom měli v příštím roce konečně zvládnout inflaci. S tím pak bude souviset nárůst reálných mezd, které dosud užírala inflace, což povede k vyšší spotřebě a růstu celé ekonomiky," věří. I on počítá s růstem HDP v příštím roce kolem jednoho procenta, v dalších letech ale podle něj už ekonomika poroste navzdory potížím výrazně rychleji.

Redakce TN.cz s žádostí o vyjádření oslovila také přímo ministra Jurečku. Ten si ale podle šéfky komunikace jeho resortu Kateřiny Procházkové kvůli svému "nabitému programu v regionech" nenašel na reakci čas. Pokud se pan ministr k této problematice vyjádří, TN.cz jeho reakci doplní.

 Vládneme v nejtěžším období od roku 1945 a jde nám to, tvrdil Jurečka v létě (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.