Jurečka: Taková situace tu nebyla od 2. světové. Reformu důchodů představím v březnu

Současná situace v České republice už podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky nebyla déle udržitelná. Právě proto se vláda rozhodla snížit červnovou valorizaci důchodů. Návrh, aby důchodci dostali přidáno zhruba 760 korun namísto 1 770, podpořila také Sněmovna. Jednání ale provázely dlouhé obstrukce.

"Tato opozice poslední rok a čtvrt obstruuje v nebývalé míře. Je to extrémní. Pokud jde o současnou situaci, tak vláda počítala s mimořádnou valorizací. Ta i proběhne," uvedl Jurečka s tím, že kabinet začal rychle jednat poté, co Český statistický úřad (ČSÚ) vydal zprávu o nárůstu inflace mezi prosincem 2022 a lednem 2023.

[chooze:article;value:493153]

"To nás poslalo do úplně jiných čísel a dopadů nejen pro letošní rok, ale navždy. Protože to jde do stovek miliard korun. Tento stát nemá neomezené zdroje stíhat financovat rostoucí tempo důchodů a pokrývat i podporu rodin a dalších s hendikepem. Někde musí být ta solidarita, že něco neporoste tak rychle," vysvětlil Jurečka.

Podle ministra se i navzdory snížení valorizace penze zvednou na rekordní výši. "Nejčastější průměrný důchod je v této zemi 21 tisíc korun. A ten důchod vůči průměrné mzdě se dostane ze 41 na více než 50 %. Jen v případě této mimořádné valorizace o něco mírnějším tempem," řekl.

"Je tu situace, která tu od druhé světové války nebyla. Nikdo nemůže říkat, že za to může vláda. Nemáme možnost nějak zásadně všechno změnit, například globální růst cen, neovlivníme ceny plynu," nastínil Jurečka.

Důchodová reforma

Návrh důchodové reformy chce Jurečka představit veřejnosti na konci března. "Chci dokončit dohodu jak v koalici, tak s opozicí. Budu chtít hledat shodu, jak vše nastavíme. Byl bych rád, aby už nebyla situace, že jedna vláda něco zavede a další to zase zruší," sdělil.

[chooze:article;value:493237]

Ministr uvedl, že pro lidi starší 50 let by se ale z hlediska důchodové reformy nic zásadního neměnilo. Velmi diskutovaná je však hranice věku odchodu do důchodu.

"Posuzovali bychom to podle několika klíčových parametrů. Musíme zohledňovat vývoj průměrné doby dožití populace, kdy člověk vstoupil na pracovní trh, jak dlouho pracoval a měl pojištění a jak náročnou profesi vykonával," přiblížil Jurečka.

Zvýšení rodičovského příspěvku

Podle Jurečky se však lidé nemusí bát, že by bylo ohroženo výchovné. "To odmítám jakkoli rušit nebo omezovat. Jsem rád obecně za to, že jsme ho dostali do systému důchodů a že oceňujeme rodiče také za to, že vychovali děti. Právě ony jsou nositeli stability, že systém veřejných financí bude fungovat," je přesvědčený ministr.

Rodiče by navíc mohli dostat více peněz. "Chci se dohodnout v rámci koalice na navýšení rodičovského příspěvku. Mohlo by to být o částku kolem 50 tisíc korun. Řeším také, jak zakomponovat to, co máme v rámci evropského práva. Například nepřenositelná otcovská, aby i druhý z rodičů měl nárok být s dítětem dva měsíce doma. Aby oba rodiče měli prostor," uzavřel Jurečka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.