Jurečka zůstává v čele lidovců. O jeho osudu strana rozhodne až po volbách

Lidovecký sjezd je naplánovaný na letošní podzim, část straníků by si jej ale přála uspořádat už letos v dubnu. Páteční celostátní konference nakonec rozhodla o setrvání u termínu v půlce října. 

[chooze:article;value:539024]

"Pokud se nám nepodaří otočit trend klesajících preferencí a nedokážeme mít dobré volební výsledky, tak po těch třech volbách, které nás čekají, nebudu znovu kandidovat na předsedu KDU-ČSL," prohlásil po páteční celostátní konferenci strany její předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Za úspěch by považoval, pokud by se lidovcům podařilo například získat dva mandáty europoslanců, posílit v Senátu, kde jsou nyní dva zástupci KDU-ČSL, a v krajských volbách získat post alespoň pro jednoho hejtmana.

Sám po svém úvodním vystoupení navrhl usnesení, na základě kterého se za něj spolustraníci postavili. "To usnesení zní: Celostátní konference vyjadřuje důvěru předsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi, aby vedl stranu do sjezdu a pokračoval ve své práci na MPSV (ministerstvo práce a sociálních věcí, pozn. red.)," citoval z dokumentu ministr.   

Pro jeho podporu hlasovalo 46 účastníků celostátní konference, proti jich bylo 26 a 12 se hlasování zdrželo. Lidovci se také shodli, že vnímají potřebu nových tváří ve své partaji a změny politického stylu KDU-ČSL. "Důvěru vnímám a cítím. V příštích týdnech chci ukázat zlepšení naší komunikace, na kterou se rozhodně zaměříme," popsal Jurečka své plány pro nejbližší dny.

[chooze:article;value:538871]

​"Kdyby si ale lidovci našli nějakého nového, schopného a charismatického předsedu, tak by si mohli polepšit. Ale zároveň by museli být více vidět ve vládě, nebo se pouštět do nějakých koaličních soubojů. Zatím se však nezdá, že by se něco takového rýsovalo," říká politolog Lukáš Jelínek.

Pod Jurečkou se houpe židle. Část lidovců chce co nejdřív sjezd (17/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.