Jurečku může nahradit někdo neznámý, říká poslanec. Spojení s ODS odmítá

Podle prosincového volebního modelu agentury Median by KDU-ČSL volilo jen 2,5 procent občanů. Pokud by strana nebyla součástí koalice SPOLU, do Poslanecké sněmovny by se nedostala.

"Já jsem přesvědčen, že KDU-ČSL má potenciál dosáhnout lepšího čísla a měli bychom směřovat k šesti, sedmi procentům. Takové hodnoty jsme měli v letech 2013 a 2017 za Pavla Bělobrádka," říká pro TN.cz poslanec a místopředseda českobudějovické buňky KDU-ČSL Šimon Heller.

Vaše okresní sdružení v Českých Budějovicích bylo pro urychlené svolání vašeho stranického sjezdu, který by mohl zvolit nové vedení. Jakou podporu jste pro tuto myšlenku našli i v dalších regionech?

Ten přesný počet neznám, někde je to ve stavu, kdy se ta myšlenka zatím jen debatuje, někde už probíhá hlasování per rollam (korespondenční volba, pozn. red). Například u nás v Jihočeském kraji je pro sjezd asi pět okresů.

Kdo váš sjezd svolává?

Tento pátek budeme mít celostátní konferenci. A ta může ten sjezd svolat i bez ohledu na to, kolik okresů pro něj bude. To vychází z principu našich stanov. U naší členské základny z našich regionů cítím vůli po změnách a nejen kvůli kauze našeho předsedy Mariana Jurečky a jeho nepovedeného vánočního večírku po střelbě na filozofické fakultě. Jde také o sestupný trend voličských preferencí KDU-ČSL.

[chooze:article;value:537655]

Kolik lidovců se na celostátní konferenci v pátek sejde?

Jde o širší vedení naší strany a je to necelých sto našich členů. Ten princip je takový, že pro celostátní konferenci jsou voleni kandidáti s jednotlivých krajů. Třeba za náš Jihočeský kraj máme šest delegátů. Kromě těch volených jsou mezi nimi například i ti, jejichž účast vyplývá z velikosti kraje nebo z počtu voličů v minulých volbách.

Váš sjezd měl být původně na podzim?

Ano, ale část naších straníků prosazuje, aby se uskutečnil co nejdříve. Jako reálný se jeví dubnový termín.

Podle předvolebních průzkumů se vaše voličské preference opravdu dobrým směrem neubírají…

Já jsem přesvědčen, že KDU-ČSL má potenciál dosáhnout lepšího čísla a měli bychom směřovat k šesti, sedmi procentům. Takových hodnot jsme dosahovali v letech 2013 a 2017 za Pavla Bělobrádka.

[chooze:article;value:537950]

Například politolog Lukáš Jelínek tvrdí, že vaší straně mohla pomoci nějaká výrazná osobnost i větší aktivita ve vládě.

Naši voliči očekávají, že budeme hlavně prosazovat náš program. Cesta k tomu vede přes členství v nějaké koalici, kde se o něj zasazujete. Já jsem zastáncem toho, že musíme prosazovat naše programové priority, což samozřejmě dělají všechny politické strany. Tím ale neříkám, že by KDU-ČSL měla bořit koalici, ve které nyní je.

A jaké jsou vaše priority?

Ty jsou spojeny s našimi ministerstvy, která jsme obsadili. A jde například o silnou podporu rodiny. Důležité jsou také otázky zemědělství a životního prostředí. A k tomu patří, že to může přinášet konflikty.

Kdo by podle vás mohl být tím správným kandidátem na vašeho předsedu?

Konkrétní jméno vám neřeknu, máme ale obrovskou východu v naší široké členské základně. Máme například mnoho schopných a šikovných politiků na té krajské úrovni, ale i na té komunální. Nemusíme se rozhodovat mezi dvěma, třemi ministry nebo mezi místopředsedy. Když byl v roce 2011 zvolen do té doby neznámý Pavel Bělobrádek, tak se také nevybíralo mezi tehdejšími poslanci, senátory ani ministry. A podle mě to byla správná volba.

[chooze:article;value:536957]

Jste součástí koalice SPOLU. Dalo by se říci, že vám to spíše prospívá nebo škodí?

Jsme v půlce závodu, v polovině volebního období. Jaké to rozhodnutí bylo, nám ukáží voliči v dalších volbách. Je ale jasné, že v půlce toho závodu musíme zrychlit. Asi nikdo nečeká, že prohlásím, že vše je zalité sluncem a musíme zpomalit. 

Je reálné, že byste se v rámci té koalice nadobro spojili s ODS do nějakého většího politického subjektu?

Se vším respektem k občanským demokratům je KDU-ČSL stranou se stopětiletou historií. A jsem přesvědčen, že bychom na politické mapě měli zůstat i nadále.

Jurečka zůstává v čele lidovců. Výbor ho i přes jasné chyby podržel (10/1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.