Jurečkův úřad prověřuje inspekce. Kvůli pití alkoholu na vánočním večírku

Státní úřad inspekce práce zahájil kontrolu na ministerstvu práce a sociálních věcí, který vede šéf lidovců Marian Jurečka. S informací jako první přišel web iRozhlas.cz. Akce se konala v den střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy krátce před Vánocemi.  

Sešlost v sídle ministerstva začala odpoledne, popíjet se tedy mělo tedy zřejmě už během pracovní doby. Podle zákoníku práce ale pití alkoholu na pracovišti není možné. Večírek, který měl trvat do pozdních nočních hodin, se konal 21. prosince, v den tragické střelby na filozofické fakultě v Praze. Jurečka pak čelil kritice, že vánoční rej po oznámení krvavé události neukončil.

[chooze:article;value:539159]

​"Kontrolu jsme zahájili minulý týden, přesněji 15. února," potvrdil TN.cz mluvčí Státního úřadu inspekce Richard Kolibač. Jak dlouho potrvá, nelze podle jeho slov předem odhadnout. "Tato kontrola se týká možného porušení právních předpisů o bezpečnosti práce," upřesnil Kolibač.

Ministerstvo inspekci potvrdilo. "Skutečně probíhá, ve věci poskytujeme veškerou součinnost," uvedl televizi Nova mluvčí resortu Jakub Augusta. Pokud kontroly podezření na porušení předpisů potvrdí, případ by mohl spadat do přestupkového řízení. Ministerstvo by mohlo dostat i pokutu. "Jak vysokou, to ale v této chvíli nelze říci," sdělil Kolibač.

Jurečkova strana inspekci příliš komentovat nechtěla. "Počkáme na výsledek,“ oznámil krátce lidovecký poslance Šimon Heller, jeden z kritiků ministra Jurečky.

Podle politologa Lukáše Jelínka má teď Jurečka velmi těžkou pozici jak u voličů, tak i u samotných členů lidové strany. "Jejich volební preference se pohybují velmi nízko. Dokonce se uvažuje o tom, že byl měl být Jurečka na podzimním sjezdu strany vystřídán, i když on sám se k tomu příliš nechystá. Možná vyšetřování večírku nakonec přileje olej do ohně v KDU-ČSL a urychlí Jurečkův politický pád," řekl pro televizi Nova Jelínek. "Pokud se ukáže, že se Marian Jurečka chová nekompetentně i jako ministr, přispěje to k tomu, že lidovci nad ním zlomí hůl," dodal politolog. 

Jurečka byl v době střelby na večírku. Skončil předčasně, hájí se ministerstvo (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.