Jurečkův večírek škodí vládě, hodnotí politologové. Případnou rezignaci vítají

Případná rezignace Mariana Jurečky na funkci ministra práce a sociálních věcí kvůli večírku v den střelby na filozofické fakultě vzbudila vášnivé diskuze nejen mezi odborníky. "Pokud Marian Jurečka nedokáže správně a včas komunikovat své kroky, pokud se vyhýbá odpovědím, pokud drží bobříky mlčení a omlouvá se nemastně neslaně až pod tlakem veřejného mínění, tak tím podle mě prokazuje medvědí službu své straně i koalici. Už jenom za to by měl svou funkci opustit," myslí si politolog Lukáš Jelínek.

"Já myslím, že to má dvě roviny. Jedna rovina je samotný ten večírek, to je věc nešťastná, ale asi to není úplně důvod pro demisi. Druhá věc je to mlžení, které bylo velmi nedůstojné," hodnotil Jurečku politolog Ladislav Mrklas.

[chooze:article;value:536211]

Podle některých politologů by ale rezignace Jurečky mohla oslabit pozici KDU-ČSL ve vládě. Je totiž zároveň i vicepremiérem. I to se ale prý dá vyřešit. "Vicepremiérem se může stát jiný ministr. Může se počkat, až bude mít KDU-ČSL jiného předsedu," podotkl Mrklas.

"Pravděpodobnější je ta varianta, že Jurečka ve funkci zůstane, pachuť tohoto případu se za ním potáhne a preference lidovců i celé koalice SPOLU budou dál klesat," očekává Jelínek.

Najdou se ale i zastánci toho, aby Jurečka ve funkci zůstal. "Masový vrah zjevně zavraždil mnoho mladých lidí, ale stvořil ještě více morálních soudců z lidu. Jurečkovi bych vytkl celou řadu problémů, ale rezignovat kvůli tomu, že se vrátil po jednání vlády na večírek za svými kolegy, mi přijde neadekvátní," věří politolog Daniel Hule.

Za Jurečkou ale stojí i premiér Petr Fiala (ODS). Jeho rezignace nebo odvolání je tak prý velmi nepravděpodobná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.