K Česku se blíží silná supercelární bouře. Padají v ní až 5centimetrové kroupy

"Přes Německo postupuje k východu až severovýchodu rozsáhlý a intenzivní konvektivní systém, který se začíná přibližovat naší severozápadní hranici," varoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav.

Na jihu systému je podle meteorologů silná supercela, která může zasáhnout Česko. "Aktuálně se v ní objevují kroupy o velikosti 3 až 5 cm a silné nárazy větru kolem 90 km/h," avizovali.

[chooze:article;value:560622]

"Ústecko a Děčínsko zasáhne během několika desítek minut slábnoucí bouřka, supercela, postupující ze Saska. I když bouře již slábne, vydali jsme pro tuto oblast krátkodobou výstrahu před pozorovaným jevem. V rámci bouřky se mohou vyskytnout zejména kroupy kolem 3 cm a výraznější nárazy větru," varovali před půl devátou večer.

V Česku jsou momentálně příznivé podmínky pro to, aby na našem území zůstaly při životě. "Podle výpočtů některých modelů se zdá, že by sever našeho území mohl být tímto systémem zasažen," upozornil ČHMÚ.

Některé Čechy už bouře potrápila v Německu. V Lipsku se totiž večer odehraje zápas české fotbalové reprezentace proti Portugalsku a český fotbalový dům určený převážně pro sponzory zasáhl orkán. Vše se obešlo bez zranění.

Takhle neuvěřitelné záběry supercely pořídili Češi začátkem června:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.